Daniel Radu, Comisar șef - Direcția pentru Protecția Animalelor, a fost invitat la emisiunea Culisele Justiției, moderată de Laura Duță, unde a vorbit despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un cetățean care și-ar dori să dețină un câine periculos.
„Sunt două categorii. Ordonanța de urgență 55 din 2002, care reglementează regimul câinilor periculoși și agresivi, stabilește cele două categorii de câini periculoși. Categoria I unde cel mai cunoscut este pitbull-ul și categoria a II-a unde sunt incluse mai multe rase.
Pentru categoria I, unde sunt considerați ca fiind cei mai periculoși, regulile sunt foarte clare. Există condiții pe care trebuie să le îndeplinească un cetățean care și-ar dori un astfel de animal.
În primul rând, trebuie să aibă 18 ani împliniți, nu trebuie să fi fost condamnat pentru săvârșirea de fapte cu violență, trebuie să declare acel câine la unitatea de poliție pe raza căreia locuiește după ce în prealabil a obținut de la Asociația Chinologică un document care să ateste exact rasa acelui câine.
Sunt niște condiții clar enumerate în lege, sunt desfășurate frecvent activități în acest domeniu pentru a se verifica dacă deținătorii respectă aceste obligații. Pedepsele nu sunt de neglijat și sunt aplicate la nivelul Poliției Române, nu doar de structura pe care o coordonez. Sunt și alte structuri care au atribuții în domeniul câinilor periculoși și agresivi. Nu este un atribut exclusiv al Direcției pentru Protecția Animalelor.", a spus Daniel Radu.
„De ce sunt atât de periculoși cei din această rasă?”, a întrebat Laura Duță.
„Ei au fost catalogați periculoși prin definiție probabil prin prisma caracteristicilor morfologice ale rasei. Un câine din rasa respectivă poate că nu este automat și periculos, dar prin prisma caracteristicilor prezintă un potențial. Ca atare legiuitorul a considerat că trebuie respectate aceste reguli.
La fel de periculos poate fi și un câine care nu face parte din categoria aceea. Un câine cu potențial agresiv poate fi orice câine din orice rasă care la un moment dat are un exces de agresivitate. Nu trebuie să fie neapărat pitbull ca să fie agresiv. Poate fi și un câine de talie mică care are un exces de agresivitate.”, a spus Daniel Radu.
VEZI ȘI: Ce amenzi primesc cei care chinuie animalele. Daniel Radu: Cea mai mare pedeapsă este de 7 ani închisoare. Cum poate fi folosit calul la muncile agricole / video https://www.dcnews.ro/ce-amenzi-primesc-cei-care-chinuie-animalele-daniel-radu-cea-mai-mare-pedeapsa-este-de-7-ani-inchisoare-cum-poate-fi-folosit-calul-la-muncile-agricole-video_919463.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu