Condițiile lui Viktor Orban pentru a-l susţine pe Rutte la şefia NATO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul Ungariei Viktor Orban a zis că l-ar putea sprijini pe premierul Olandei Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO doar dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, potrivit DPA. 

Rutte trebuie să prezinte scuze pentru 'remarcile insultătoare' pe care le-a făcut împotriva Ungariei, a sppus Orban într-un interviu pentru portalulul de ştiri Mandiner, finanţat de guvern.

De asemenea, Mark Rutte trebuie să fie de acord că Ungaria nu trebuie să participe la nicio misiune militară a NATO îndreptată împotriva Rusiei în Ucraina, a mai spus Orban. Dar nimeni nu solicită, planifică sau pregăteşte o astfel de operaţiune militară a Alianţei Nord-Atlantice, subliniază DPA. Şi chiar dacă statele membre pot desfăşura iniţiative pe cont propriu, în aceste situații alte ţări nu sunt obligate să se alăture.

Mandatul actualului secretar general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, expiră în octombrie. Este necesar un vot unanim în alianţa celor 32 de naţiuni pentru a alege un succesor. În prezent, toţi membrii, cu excepţia României şi Ungariei, îl susţin pe Rutte, notează DPA. România are în prezent propriul candidat pentru funcţia de şef al NATO, în persoana preşedintelui Klaus Iohannis, al cărui al doilea şi ultim mandat se încheie în toamnă, reaminteşte agenţia germană de presă. 'Susţinem România', a mai spus Orban în interviul citat.

Comentariile sale privind condiţiile necesare pentru Rutte par să se aplice în cazul în care România ar retrage candidatura lui Iohannis, notează DPA. Ungaria este membră a NATO din anul 1999. Sub conducerea lui Viktor Orban, care deţine puterea fără întrerupere din anul 2010, Budapesta urmează o poziţie din ce în ce mai prietenoasă cu Federația Rusă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel