Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate face presiuni la medicii specialiști din teritoriu pentru a bloca noile diagnosticări de boli la bătrâni, cum ar fi demența Alzheimer, au declarat pentru De Ce News surse medicale.
Procedeul adoptat de către Casele Județene se pare că este același ca și în cazul blocării sistemului informatic, ce a avut loc la începutul anului. Medicii din teritoriu primesc avertismente verbale, prin telefon, conform cărora li se recomandă sa nu dignosticheze cazuri noi. Mai mult, ei sunt amenințați că, dacă vor continua diagnosticarea, Casa nu va deconta contravaloarea medicamentelor. Aceasta este o posibilă explicație a unui fenomen ciudat prin care, în cazul maladiei Alzheimer, deși în fiecare an apar, la nivel european, tot mai multe cazuri, la noi prevalența stagnează la aproximativ 25.000 de cazuri diagnosticate, după ce, în anii anteriori, aceasta creștea cu peste 5.000 de cazuri în fiecare an. Mai mult, există semnale în lumea medicală conform cărora CNAS intenționează întreruperea rambursării tratamentelor pentru aceste tipuri de boli în stadii terminale.
În România există aproximativ 200.000 de cazuri cu boala Alzheimer, din care diagnosticate şi tratate sunt 10-15%, comparativ cu 50-60% în alte ţări, a precizat conf.dr. Cătălina Tudose, presedinta Societăţii Române Alzheimer. Explicaţiile acestui fenomen se pot găsi în stigma legată de boala psihică şi demenţă, de mentalităţile greşite conform cărora demenţa este un proces firesc al îmbătrânirii şi "nici nu se poate face nimic", a explicat medicul. Potrivit dr. Cătălina Tudose, toate acestea demobilizează oamenii să ceară ajutor şi să consulte medicii.
Potrivit medicului specialist, în ţara noastră, demenţa Alzheimer este singura formă de demenţă recunoscută ca generând grade progresive de handicap fizic şi psihic, în timp ce restul formelor de demenţă nu sunt recunoscute ca handicap şi nu beneficiază de niciun sprijin financiar din partea statului. Dr. Cătălina Tudose a subliniat că demenţa nu este recunoscută ca o boală publică, "luând în considerare numai cazurile de demenţă Alzheimer şi fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demenţă sunt implicate alte 3-4 persoane, ceea ce înseamnă că este profund perturbată calitatea vieţii a cel puţin un milion de oameni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu