Conducerea ISU Vaslui dă asigurări că activitatea de avizare-autorizare se face cu respectarea legii

Prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, Neculai Tătaru, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că activitatea de avizare-autorizare derulată la nivelul instituţiei se face cu respectarea legii, după ce unii primari de localităţi din judeţ şi oameni de afaceri au acuzat faptul că şefa Inspecţiei de Prevenire ar bloca anumite proiecte de dezvoltare, prin refuzul de a semna avizele necesare.

"Orice activitate, inclusiv cea de avizare-autorizare, este rodul unei proceduri. Procedura de avizare-autorizare, pe lângă partea tehnică pe care o face lucrătorul desemnat, implică şi asumarea răspunderii mai multor persoane. O documentaţie este avizată sau i se dă referat de respingere în baza asumării mai multor persoane, plecând de la lucrătorul desemnat, mergând pe la şeful Inspecţiei de Prevenire, prim-adjunct al inspectorului şef şi inspector-şef. Deci toate acele persoane îşi asumă un referat prin care o documentaţie este sau nu este conformă şi după aceea beneficiarul primeşte răspunsul. Procedura de avizare-autorizare nu este legată de o persoană, ci de un colectiv care îşi asumă prin semnătură pe anumite referate ceea ce un lucrător desemnat instrumentează", a declarat prim-adjunctul ISU Vaslui, Neculai Tătaru.

La rândul său, adjunctul şefului Inspecţiei de Prevenire din cadrul ISU Vaslui, Veronica Ursache, a precizat că acuzaţiile potrivit cărora ea ar bloca anumite proiecte de dezvoltare, inclusiv cu finanţări europene, este nefondată şi a asigurat că avizele nu pot fi date decât dacă solicitanţii respectă legea.

"Noi de asta suntem puşi aici, să ne uităm la siguranţa cetăţeanului. Nu dăm un simplu act de dragul de a-l da, pentru că acea hârtie nu ajută cu nimic, dar utilizatorul poate avea de suferit. Noi nu putem să avizăm ceva care nu respectă legea. Reglementările tehnice nu sunt făcute de noi, noi suntem cei care verifică dacă ele sunt respectate. Sunt nişte cerinţe esenţiale pe care trebuie să le respecte orice documentaţie, dacă nu se respectă, nu emitem aviz, pentru că eu nu vreau să pun în pericol siguranţa utilizatorilor. Mă gândesc că la un moment dat poate să fie în clădirea respectivă o fiinţă dragă mie. De asta sunt pusă aici, să mă intereseze, pentru că dacă nu m-ar interesa, aş da avize la oricare", a declarat Ursache.

Veronica Ursache a precizat că există anumiţi proiectanţi care nu respectă reglementările în vigoare atunci când întocmesc proiecte pentru judeţul Vaslui, în timp ce la proiectele pentru alte judeţe sunt mult mai atenţi.

"Nu poţi să proiectezi o clădire fără să citeşti normativele. (...) Au venit proiectanţi din alte judeţe şi au spus "Bucuraţi-vă că vă facem ceva, că sunteţi săraci aici în zona asta!". Proiect care la Vaslui vine într-un fel, la Iaşi este altfel proiectat de acelaşi proiectant. Aici se folosesc materiale mai de proastă calitate, că e la Vaslui. Eu ştiu ce se întâmplă. Merg pe teren la autorizare, clădirea trebuia să respecte anumite condiţii , pereţii trebuiau să fie din anumite materiale de calitate şi mă trezesc că este altceva. Ce să fac, să autorizez? Niciodată! Pe mine mă interesează ca o clădire să fie sigură, iar atunci când am dat autorizaţia să dorm şi eu liniştită", a mai spus Ursache.

În primele şase luni ale anului 2019, ISU Vaslui a dat 23 de avize de securitate la incendiu, trei avize de protecţie civilă şi 52 de avize pentru planuri urbanistice generale, zonale şi de detaliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel