Conf. Doru Herghelegiu, Director Spitalul Clinic SANADOR, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru DC News, a vorbit despre lipsa unui centru care să asigure, în mod constant, asistența medicală necesară copiilor cu malformații cardiovasculare.
„Eu prin natura profesiei, fiind obstetrician și calificat în medicină materno-fetală, sunt dintre cei care luau prima dată contact cu feții în uterul mamei având aceste malformații. Noi diagnosticăm aceste cazuri și, din nefericire, de-a lungul anilor, mare parte din aceste cazuri diagnosticate de noi și care beneficiau de chirurgie cardiacă în perioada neonatală sau în primii ani de viață, nu reușeau să beneficieze de progresul medicinei în acest segment al chirurgiei.
După cum am menționat, în capitala țării, nu există niciun astfel de centru care să funcționeze în mod continuu, permanent. Toate încercările făcute nu s-au finalizat până în acest moment. Singurul centru din țară care lucra, cât de cât, mai constant, era cel de la Târgu Mureș. Din acest motiv, odată cu venirea profesorului Victor Costache în spital, am făcut acest pas dificil de a încerca, pe lângă chirurgia cardiacă a adulților pentru care suntem foarte pregătiți și bine dotați, să facem măcar din când în când, un număr de copii cu malformații cardiace.
După cum ați văzut, nu este deloc simplu pentru că echipa medicală este extrem de complexă, încă nu avem tot personalul medical calificat pentru a îngriji copiii de vârstă mică, de la a asigura suportul atât intraoperator cât și postoperator, dar suntem pe drumul cel bun.
Vrem să dăm un exemplu tuturor să aibă curajul și să înceapă această parte dificilă a medicinei pentru că, pentru mine, e o rușine să nu avem, în capitala țării și în România, măcar unul sau două centre care să asigure, în mod constant, asistența medicală necesară acestor copii loviți de soartă.
Tentative au fost, dar complexitatea unei astfel de echipe este extrem de mare. S-au format parcelar așa, s-a format câte un chirurg bun, câte un pompist bun, câte un anestezist bun, una, două asistente. Ați văzut, o echipă are câte 15 membri care trebuie să lucreze în coeziune, împreună, să fie toți acolo prezenți, la orice oră din zi și din noapte. Lucrul ăsta nu s-a reușit.
Toți s-au format în străinătate și au ales calea mai ușoară de a rămâne acolo, dându-și seama că în România, în primul rând, nu existau condițiile materiale necesare, blocurile operatorii, secțiile de terapie intensivă. Necesită niște investiții foarte mari care nu s-au putut realiza în România. Asta e dotarea, astea sunt resursele financiare ale medicinei românești. Nu a fost această preocupare de a crea astfel de secții. Este și o parte foarte costisitoare, adică cei care gestionează banii, resursele, își dau seama ce înseamnă să nu poți să-l formezi și după să-l închizi, să dai speranțe oamenilor. Probabil se va găsi în timp soluția pentru a finanța și astfel de secții de chirurgie pediatrică. ”, a spus Dr. Doru Herghelegiu.
„Mare parte din malformațiile cardiace congenitale au un impact sever asupra biologiei copilului. Unii pot supraviețui zile, săptămâni, alții luni sau chiar ani de zile, dar chiar dacă supraviețuiesc, ei supraviețuiesc într-o condiție biologică precară, sunt extrem de fragili, orice boală intercurentă îi poate omorî dacă nu își rezolvă această problemă de funcționare a aparatului cardiovascular.
Am avut un caz cu o malformație destul de complexă. Practic ambele artere care pleacă din cord, plecau dintr-un singur ventricul. S-a născut în perioada cu pandemia Covid și în țară la noi, nici vorbă să-l rezolvăm și nici în străinătate. A fost mult amânat și totuși a supraviețuit trei, patru luni. A fost operat în Austria, a supraviețuit, trăiește și acum copilașul, și mai urmează să fie operat pentru că e o chestie complexă și se operează în etape succesive.”, a spus Dr. Doru Herghelegiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News