Daniela Pițigoi, medic primar Epidemiologie, explică de ce chinezii au înregistrat mai puține decese decât în Italia.
Conf. Dr. Daniela Pițigoi, medic primar Epidemiologie, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre modul în care s-a manifestat COVID-19 în China și Italia.
"Din câte am observat până acum există niște modele, modelul din China, modelul din Italia, modelul din Coreea, modelul de la noi. Iar aceste diferențe sunt legate, în mod evident, de modul în care au fost implementate măsurile, cât de repede au fost implementate, cât de mult populația a respectat aceste măsuri; pe de altă parte, și de caracteristicile sistemelor de sănătate, de caracteristicile demografice, de elementele culturale", a explicat conf dr Daniela Pițigoi.
"Colegii din China, zilele trecute, într-o conferință, spuneau că au reușit să controleze epidemia aplicând măsuri foarte foarte drastice și foarte rapid. Chiar arătau un model și spuneau că dacă ar fi întârziat cu 5 zile în aplicarea măsurilor numărul nu ar fi fost de 60-80.000, ci de 170.000- 190.000 de îmbolnăviri. Iar măsurile acestea au fost izolare, carantină, testare, amânarea deschiderii școlilor, prelungirea concediilor, deci elementul acesta de izolare socială. Pe de altă parte, cultural, poporul chinez, trecând și prin SARS I, în 2003, a respectat foarte mult măsurile.
În Italia, măsurile au fost foate permisive. Primele cazuri, ușoare, asimptomatice au scăpat și, pe de altă parte, Italia mai are o caracteristică și anume faptul că peste 23% din populație are vârsta peste 65 de ani, iar vârsta medie la deces a fost de 81 de ani. Acest fapt că populația este îmbătrânită, iar odată cu vârsta mai sunt și alte comorbidități au accentuat foarte mult severitatea și mortalitatea", consideră medicul Daniela Pițigoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News