Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urolog la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre litiaza renală.
Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urolog la Spitalul Clinic SANADOR, a abordat cele mai importante detalii despre litiaza renală. Teme precum unde apare litiaza renală, la ce dimensiuni poate ajunge un calcul renal, importanța hidratării, complicațiile provocate de calculii renali, dar și alte detalii legate de analize și prevenție au fost explicate în amănunt. Totodată, acesta a vorbit și "legenda" plimbării cu troleibuzul care te scapă de "pietrele la rinichi".
Val Vâlcu: „Domnule doctor, azi vorbim de o afecțiune aparent simplă, dar care are un impact biologic și social major. Mă refer la piatra la rinichi. Marele Cromwell, învingătorul regilor Angliei, cel care a condus cu mână de fier regatul, a murit din cauza unui firicel de nisip. Având în vedere tehnicile de astăzi, stăteam pe gânduri dacă să spun chirurgie urologică, asta din perspectivă chirurgicală, pentru că astăzi se pot extrage pietrele fără bisturiu.
Conf. dr. Marcian Manu: „Da, e foarte adevărat ce spuneți. Din păcate, vin dintr-o preistorie a medicinei, să spunem așa, după anii ’88-’89, și am văzut etapele prin care a trecut chirurgia urologică, așa cum ne place nouă să-i spunem și cum este normal să-i spunem, în ceea ce privește rezolvarea litiazei urinare. Practic, acele metode în ziua de astăzi aproape nu mai există. S-au schimbat cu totul. Sunt mulți pași în față făcuți, poate chiar mai mulți decât în alte domenii ale medicinei și ale chirurgiei în general. În ceea ce privește litiaza, toată lumea îi spune „pietre la rinichi”. Totuși, trebuie să ne gândim că vorbim de o afecțiune care se numește litiază urinară. Pietrele pot să fie și în altă parte decât la rinichi. Ele pot fi pe uretere, pe conductele prin care pleacă urina de la rinichi la vezică, sau pot ajunge la nivelul vezicii, pot bloca uretra, astfel oprind pacientul din a mai urina și ducând la complicații majore”.
Val Vâlcu: „Ele se formează în rinichi și migrează sau se formează chiar pe traseu, așa cum ați menționat”?
Conf. dr. Marcian Manu: „Majoritatea se formează la nivel renal și migrează descendent, pe calea de evacuare a urinii, la nivelul ureterelor, până la nivelul vezicii urinare, dar există și calculi mici care pot coborî la nivelul vezicii, unde cresc, se dezvoltă și ajung la mărimi monstruoase care pot să umple complet vezica urinară. Al doilea mecanism, care într-adevăr este mai rar, este cel în care calculul se dezvoltă în altă parte decât la rinichi prin precipitarea constituenților urinari și prin formarea acestor concremente. Dacă nu se auto-elimină, cresc și pot provoca neplăceri deosebite”.
Val Vâlcu: „E o legendă urbană, de prin anii ’80, de care vorbeați, în care i se recomanda pacientului să meargă cu troleibuzul, pentru că pe vremea aia erau arcurile mai dure, iar în urma zdruncinăturilor poate elimina piatra”.
Conf. dr. Marcian Manu: „Am trecut în facultate prin etapa troleibuzului. Mult mai șocantă era perna de aer spartă de la un autobuz. Nu, e doar o legendă. Nu se poate elimina așa. Noi trebuie să înțelegem că urina ajunge din rinichi la vezică și dacă stăm cu capul în jos. Ea nu curge și nu cade gravitațional, ci este împinsă prin peristaltica, prin contracția ureterului. Un calcul care se formează la rinichi se poate elimina și când stăm la orizontală, tocmai prin aceste mișcări peristaltice de împingere și expulzare. Povestea cu troleibuzul sună frumos, dar e de domeniul trecutului. Noi ce trebuie să înțelegem este cum apar fiziopatologic aceste fenomene”.
Conf. dr. Marcian Manu (SANADOR) a participat la o emisiune la DC News și DC Medical moderată de jurnalistul Val Vâlcu. Aceasta a fost difuzată miercuri, 29 ianuarie, ora 11:00, pe DC News TV, Youtube DC News și paginile de Facebook DC News și DC Medical.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News