Conf. dr. Virgil Musta: Anticorpii monoclonali preiau rolul vaccinului COVID-19

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 

Comisia Europeană a apelat la un grup de experți independenți pentru elaborarea unei liste cu 10 medicamente esențiale în lupta cu pandemia COVID-19.

 

 

Lista cuprinde terapii eficace împotriva COVID-19, care au şanse mari să fie autorizate şi, prin urmare, să fie accesibile cetățenilor Uniunii. Produsele farmaceutice de care se leagă speranța depășirii pandemiei sunt grupate în trei clase: anticorpii monoclonali, medicamentele antivirale administrate pe cale orală și imunomodulatorii.

Conf. dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș”, din Timișoara, a explicat ce sunt și cum funcționează anticorpii monoclonali.

Arme puternice împotriva COVID

” Anticorpii antivirali monoclonali îndeplinesc rolul anticorpilor naturali produși de sistemul imunitar ca să lupte cu coronavirusul. Anticorpii sunt factori neutralizanți ai unor substanțe care pătrund în organism, a spus conf. Musta. Anticorpii monoclonali sunt similari anticorpilor naturali, pe care organismul i-ar  produce după vaccinare, asigurând protecție atunci când virusul pătrunde în organism. Sunt, deci, medicamente foarte naturale și, prin urmare, sigure. Anticorpii monoclonali pot fi utilizați în faza acută a bolii, în primele 5-7 zile, în condiții speciale. Aceste produse sunt administrate unor persoane care au o saturație în oxigen de 93 la sută, adică nu au nevoie de oxigeno-terapie, și unor persoane cu factor de risc sever. Este important să-i ajutăm pe cei ai căror sistem imunitar e mai slăbit sau care au comorbidități, care nu pot să lupte singuri cu boala. Vorbim despre arme puternice, eficiente împotriva COVID, dar care sunt scumpe și ca urmare resursele trebuie dirijate spre cazurile în care alte soluții, în primul rând vaccinarea, nu ar da rezultate. Sunt persoane care se află sub terapii imunosupresoare, care nu pot primi vaccinul, sau al căror sistem imunitar nu răspunde la vaccinare, nu produce în cantități suficiente anticorpi. Așa că intervenim și injectăm anticorpi monoclonali antivirali, care acționează la fel ca anticorpii naturali, produși în organism”, a explicat conf. Musta.

Evoluție favorabilă în 3-5 zile de la prima doză

”Sunt disponibile mai multe produse farmaceutice de acest tip și se află în etapa finală de aprobare o combinație de anticorpi monoclonali care persistă în organism o perioadă mai lungă, de 7-9 luni, a spus conf. Musta. Aceștia preiau, astfel, rolul vaccinului. Când virusul pătrunde în organism, anticorpii se leagă de proteina virală și nu-i permite să se fixeze de receptorii celulari, împiedicând astfel virusul să pătrundă în celule și să se multiplice. În spitalul Victor Babeș am primit, recent, în studiu astfel de anticorpi monoclonali. Experiența noastră arată că au fost foarte eficienți. toate persoanele cărora li s-au administrat anticorpi monoclonali, pentru forme medii de boală COVID, au avut o evoluție bună. Toți au evoluat favorabil, la 3-5 zile de la începerea administrării de anticorpi monoclonali.

Pentru persoanele cu imunitate scăzută, se pot folosi anticorpi monoclonali cu durată lungă de acțiune pentru protecție, se pot administra profilactic, ca un fel de vaccin, sau după contactul cu o persoană pozitivă COVID. Anticorpii cu durată lungă de persistență în organism se află în procedură de avizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Studiile arată că odată administrați, asigură o protecție de 7-9 luni față de COVID-19”, a arătat conf. Virgil Musta.

 

Criteriile de selectare a celor zece mijloace terapeutice esențiale

Comisia Europeană a dat publicității criteriile în baza cărora a fost elabrată lista celor 10 medicamente esențiale în lupta cu COVID-19.

Experții au identificat criterii obiective și științifice pentru selectarea mijloacelor terapeutice promițătoare împotriva COVID-19:

  • Soliditatea abordării științifice și a tehnologiei utilizate (fundamentarea farmacologică): dovezi disponibile privind rolul potențial al medicamentului.
  • Stadiul de dezvoltare: progrese în dezvoltarea medicamentului.
  • Disponibilitatea rezultatelor clinice relevante din studii clinice intervenționale.
  • Absența unor (noi) probleme majore în materie de siguranță care ar pune sub semnul întrebării adecvarea produsului pentru indicația propusă.
  • Nevoi clinice nesatisfăcute și/sau valoare terapeutică adăugată.
  • Eficacitate împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2 (relevante numai pentru anumite categorii de produse).
  • Adecvarea produsului pentru situația clinică: în relație cu calea de administrare, regimul de tratament, formulare, etc.Intenție de a colabora într-un stadiu incipient cu EMA pentru a obține consultanță științifică (în vederea obținerii unei autorizații UE de introducere pe piață).
  • Mijloace terapeutice potențial eficace care fac deja obiectul procesului de reglementare: medicamentul potențial eficace împotriva COVID-19 este în prezent în curs de evaluare de către EMA sau face obiectul revizuirii datelor sale relevante pe măsură ce apar.
  • Impactul general pe care produsul l-ar putea avea în tratamentul COVID-19.
  • Probabilitatea succesului, atât pentru a obține impactul dorit, cât și pentru a fi autorizat pe piața europeană.
  • Timpul necesar până la intrarea pe piața europeană.
  • Portofoliu care să fie divers: în plus față de meritele individuale ale fiecărui mijloc terapeutic potențial eficace, portofoliul în ansamblu trebuie să vizeze întregul spectru al COVID-19 și să includă toate categoriile de medicamente noi împotriva COVID-19 sau cu spectru de indicații lărgit astfel încât să includă și COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel