Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, coordonatorul Lotului Olimpic de Matematică, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București și Prim-vicepreședintele Societății de Științe Matematice din România, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness, unde a vorbit despre importanța matematicii în viața omului.
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe este de părere că, deși matematica poate fi înlocuită de alte activități, cum ar fi șahul, ea este aleasă pentru că este fundamentată în toate aspectele vieții și este cea mai eficientă în dezvoltarea competențelor cognitive.
Chiar dacă doar 5% dintre elevi vor folosi calculele integrale în viața lor, procesul de rezolvare a acestora dezvoltă abilități de gândire profundă și complexă. Aceste abilități sunt esențiale pentru rezolvarea problemelor de viață, chiar dacă nu sunt direct legate de matematică. Astfel, exercițiile abstracte de matematică antrenează mintea, pregătind-o pentru a aborda diverse situații din viață.
„Care e importanța matematicii în dezvoltarea gândirii?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.
„Întrebarea are un răspuns foarte clar, dar vreau să spun părerea mea. De multe ori, profesorii sunt întrebați atunci când concep niște programe de matematică, planuri de învățământ, care sunt competențele care sunt dezvoltate de matematică.
Ei bine, îmi place să spun și să cred că, de fapt, matematica este, în sine, o competență. Evident că poți să alegi, în loc de matematică poți să faci șah, de exemplu. S-ar putea să dezvolte gândirea la fel, dar matematica e aleasă pentru că nu e nevoie să demonstrezi, pentru că se știe că matematica e în tot și în toate și e calea cea mai bună.
Poate pe bună dreptate sunt întrebați profesorii de matematică: „La ce îmi folosește mie integrala? Când o să mai calculez eu integrală în viață?”
Nu, nu o să mai calculezi. Probabil că 5% dintre elevi se vor mai întâlni cu o integrală, dar vă spun ce se întâmplă, de fapt. Rezolvarea integralei, exercițiul acela făcut de creierul uman în acel moment, de fapt, dezvoltă niște lucruri pe care tu nici nu le realizezi.", a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a explicat că abilitățile dezvoltate prin studiul matematicii pot ajuta la rezolvarea problemelor de viață, chiar dacă acestea nu sunt legate de matematică. Potrivit acestuia, gândirea formată prin exercițiile matematice permite abordarea eficientă a situațiilor complexe
„Dacă ai fost bun la matematică, și mulți recunosc lucrul acesta, s-ar putea să te afli în fața unei probleme de viață, nu de matematică, dar gândirea, pentru că ți-a fost formată cu acei pași, s-ar putea să nici nu realizezi că, de fapt, ai putut să rezolvi problema aceea de viață tocmai pentru că mintea a fost formată în acest sens.", a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.
„Deci chiar dacă sunt niște exerciții abstracte cărora nu le găsești corespondențe în viața practică, ele antrenează gândirea și o fac aptă, prin competențe și abilități speculative, profunde, complexe, pentru probleme de viață.”, a concluzionat Sorin Ivan la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu