Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, coordonatorul Lotului Olimpic de Matematică, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București și Prim-vicepreședintele Societății de Științe Matematice din România, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness, unde a vorbit despre performanțele matematicienilor români.
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a vorbit cu prof. univ. dr. Sorin Ivan, realizatorul ”DC Edu”, despre Olimpiada Internațională de Matematică din 1988, desfășurată în Australia, unde juriul a întâmpinat dificultăți în rezolvarea unei probleme. Cu toate acestea, ei au decis să o păstreze și s-a dovedit a fi una dintre cele mai grele din istorie, rezolvată doar de 5 copii, printre care și Nicușor Dan.
„Ne aflăm în anul 1988, în Australia. Procedura la Olimpiada Internațională este ca înainte cu 2-3 zile de a începe competiția, înainte de a veni copiii acolo, se întâlnește un juriu format din câte un reprezentant din fiecare țară importantă și care decide asupra subiectelor.
A fost o problemă, la un moment dat, care a pus mari probleme juriului. Juriul și nu a știut să o rezolve și au spus: „O scoatem. Dacă noi nu am reușit să o facem, totuși, nu putem să ne batem joc de copii”. Cineva a spus: „Totuși, gândiți-vă că e posibil ca acești copii să fie mai deștepți decât noi. Hai să încercăm, să vedem, să îi punem în fața unei probleme foarte grele și să vedem ce va ieși.”
Într-adevăr, s-a dovedit a fi cea mai grea problemă. De altfel, și după, într-un clasament al dificultăților, a rămas în istorie ca una dintre cele mai grele probleme. A fost rezolvată de doar 5 copii, iar unul dintre copii este un matematician român care a decis în ultimii ani să intre în politică. Este Dan Nicușor. Este unul dintre cei 5 copii care au rezolvat.
Atenție! Un alt copil, Terence Tao, care este socotit unul dintre cei mai inteligenți oameni din istoria omenirii, se pare că nu o rezolvase, de fapt. A luat mai puțin acolo.", a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.
Acesta a mai menționat că în rândul elevilor excepționali se numără și Ciprian Manolescu, singurul elev care a reușit să rezolve de trei ori complet toate problemele la Olimpiada Internațională de Matematică, obținând de fiecare dată punctajul maxim.
„Mai avem astfel de performanțe unice. Avem un fost elev excepțional, Ciprian Manolescu, care este singurul elev care a rezolvat de trei ori complet toate problemele. A obținut de trei ori maximul de puncte. Nu a mai rezolvat nimeni așa ceva.
Acest copil avea niște redactări impecabile în condițiile în care nu folosea ciornele. Scria direct. Există povești foarte simpatice. Coordonatorul lotului de atunci îmi povestea că abia așteaptă să vadă rezolvarea acelui copil ca să înțeleagă și el problema mai bine.”, a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.
Ce face în prezent
„Ciprian Manolescu, spre deosebire de Nicușor Dan, a continuat cu matematica și e o matematică de înaltă performanță. Acum câțiva ani a fost nominalizat la ceea ce se cheamă în matematică „Medalia Fields”. Să zicem că acesta ar fi echivalentul Premiului Nobel.
A fost foarte aproape să-l ia. Din păcate, nu a fost să fie.”, a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu