Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe, coordonatorul Lotului Olimpic de Matematică, Decanul Facultății de Matematică și Informatică, Universitatea din București și Prim-vicepreședintele Societății de Științe Matematice din România, a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness, unde a vorbit despre performanțele remarcabile al olimpicilor români.
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe și Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului, au discutat despre performanțele constante ale olimpicilor români începând din 1959, atât în perioada comunistă, cât și în prezent. Potrivit acestora, la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia, unde echipa română a avut o performanță remarcabilă, România a ocupat primul loc în Europa și al patrulea loc în lume, cu 5 medalii de aur. Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a adăugat că România s-a clasat după China, Statele Unite și Coreea de Sud.
„Vorbim de performanțele olimpicilor români. Din 1959 până în prezent, am avut performanțe constante și în timpul regimului comunist, și în prezent. Ne-am obișnuit ca olimpicii români să se situeze pe cele mai înalte trepte ale podiumului. E o bucurie să vedem că majoritatea sunt din două licee bucureștene, dar apar și din restul țării de unde putem trage concluzia că inteligența este extinsă la nivelul spațiului românesc, nu e doar un apanaj al Capitalei. Vreau să completez cu performanțele de anul trecut, la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia, unde românii au ocupat primul loc în Europa, cu 5 medalii de aur, și al patrulea în lume.”, a întrebat Sorin Ivan.
„Atenție! Trebuie spus asta! România s-a clasat după cele trei mari puteri din lume, după China, Statele Unite și Coreea de Sud. Performanța, de asemenea, este unică. Cred că o singură dată s-a mai întâmplat când România a obținut cinci medalii de aur. În Cuba s-a mai întâmplat acest lucru.”, a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe.
Conf. univ. dr. Cătălin Gherghe a spus că România a avut și în trecut performanțe notabile, câștigând prima ediție și de mai multe ori după aceea. Acesta a subliniat că performanța de anul trecut este istorică.
„Deci ne batem cu China cu Statele Unite, ne batem pe tărâmul inteligenței și al creativității matematice. Avem motive de mândrie?”, a întrebat Sorin Ivan.
„Noi am mai avut performanțe. Au fost ani când România chiar a câștigat, a fost prima în lume. E adevărat a fost la prima ediție, dar și după aceea de câteva ori.
După părerea mea, performanța de anul trecut este una istorică pentru că se întâmplă ceva foarte ciudat. Am spus de China care în ultimii 4-5 ani a câștigat, anul trecut a luat maxim, dar nu este o singură echipă a Chinei pentru că, e ca în sport, sunt multe țări care au copii chinezi, deci acum în loc de o echipă a Chinei cred că sunt vreo 5-6, dacă nu chiar mai multe.", a spus conf. univ. dr. Cătălin Gherghe la emisiunea „DC Edu", de pe DCNews, DCNewsTV și DCBusiness.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News