Universitatea Populară Ioan I. Dalles din București și Editura Dharana organizează joi, 28 iunie 2018, ora 18,30, la Sala Dalles – Bd. Nicolae Bălcescu nr.18, sector 1, București, conferința Praguri ale „lumii de aici" și ale „lumii de dincolo".
Invitați sunt Mihai Lucian – psiholog și teolog, Prof. dr. Cristian Schuster – directorul Centrului de Tracologie al Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan" din București, moderator fiind Maria Timuc.
În întreaga lume, inclusiv pe teritoriul României, arheologii au descoperit, în necropole sau în morminte izolate, vestigii care țin de cultul religios și fac legătura cu lumea de dincolo. Aceste dovezi sunt exprimate prin o seamă de construcții, dar și prin obiecte cu semnificație deosebită (diferite obiecte puse în morminte, însemnele de la suprafața solului, piese păstrate în incinta monumentelor de cult, dar și în mediul domestic). Legătura dintre cele două lumi este asigurată și de persoane cu har în acest sens: preoți, călugări, șamani etc.
Arheologii, împreună și în colaborare cu antropologii, etnologii și lingviștii au putut decoda o parte a gesturilor de trecere dintre lumea de aici și lumea de dincolo, reușind să înlăture o bună parte a tainelor relației oamenilor din vechime cu divinitatea, modul în care ei se raportau la puterea divină și nivelul lor de evoluție spirituală.
Sacrificii umane pentru a îmbuna divinitatea
Tracii și dacii, de exemplu, în anumite momente practicau sacrificii umane pentru a îmbuna divinitatea. Textele antice și săpăturile arheologice dau de știre despre modul cum s-au înmormântat: cu o mână de pământ pe piept sau însoțiți în drumul lor spre lumea de apoi de diferite animale (cai, câini). În preistorie exista obiceiul de a pune la temelia casei un animal pentru a obține bunăvoința și protecția divină sau se înhumau copiii care au decedat la naștere. Astfel de gesturi și multe altele asemănătoare lor oferă imaginea legăturilor „lumii de aici" cu „lumea de dincolo", precum și a pragurilor de trecere dintr-o lume în alta.
Cum dovedim existența acestor praguri (granițe) pe cale antropologică?
Care sunt granițele în diferite etape ale vieții omului pe pământ și care sunt granițele lumii de dincolo, ce condiții se impun ființei umane, sufletului omenesc pentru ca el să treacă în lumea de Dincolo, dar nu oriunde, ci în Rai?
Cum se raportau oamenii din vechime la divinitate și cum se raportează lumea noastră la Dumnezeu?
Oare a evoluat lumea din punct de vedere spiritual, oare lumea pe care o numim primitivă nu era avansată spiritual, de fapt, iar noi am pierdut pe drum comuniunea sufletului cu divinul, fiind atrași prea mult de materialitate, de împlinirea dorințelor, de atașamentele noastre omenești și, mai ales, de graba în care trăim?
Cum recuperăm ceea ce am pierdut prin dezvoltare tehnologică și prin îmbunătățirea condițiilor de trai, cum recuperăm distanța uriașă care s-a creat între sufletul și trupul nostru, ce facem pentru a crește nivelul de conștiință al lumii și puterea de conștientizare?
Descoperirile arheologice sugerează că avem nevoie să fim conștienți de noi înșine și, mai ales, conștienți că nu putem trece oricum prin viață și, foarte important, nu putem trece pragurile din lumea de dincolo fără a îndeplini anumite condiții. Raiul este Dincolo, s-ar putea să întrezărim și aici frânturi de „rai", dar pentru a avea acces la iubirea, la fericirea și la lumina divină trebuie să facem și noi ceva.
Ce avem de făcut vă vor spune Lucian Mihai și prof. dr. Cristian Schuster, într-o conferință deosebită, unde veți putea vedea imagini spectaculoase și dovezi impresionante ale existenței umane conștiente și ale legăturii dintre lumea noastră și lumea de dincolo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News