Conferința Națională Actualități în Oncologia Pediatrică. Ce s-a discutat

copil
copil

Cea mai importantă conferință de oncologie pediatrică, având tema Asistența Multidisciplinară a Copilului și Tânărului cu Cancer, a avut loc sâmbătă, 28 aprilie, la Rin Grand Hotel. Inițiată de Asociația PAVEL și Sănătatea Press Group, în parteneriat cu Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, manifestarea a adus în prim-plan situația copiilor bolnavi de cancer și a familiilor acestora în încercarea de a găsi soluții concrete atât pentru îmbunătățirea condițiilor celor bolnavi, cât și pentru prevenția și diagnosticarea corectă a afecțiunilor oncologice.

”În primul rând a fost o întâlnire reuşită. Parcă am ajuns să ne cunoaştem, profesioniştii cu societatea civilă, să ne înţelegem, să putem purta un dialog deschis şi cred că am obţinut încredere unii în alţii. Ajunsă la a doua ediție, conferința a oferit posibilitatea de a ne așeza la aceeași masă pentru a discuta deschis problemele unui sector atât de delicat cum este oncologia pediatrică. Societatea civilă a devenit o forță și poate constitui un partener excelent pentru sistemul sanitar, în condițiile în care acest parteneriat este unul concentrat și stabil”, a declarat prof.univ.dr. Maria-Despina Baghiu, președintele Societatății Române de Onco-Hematologie Pediatrică.

”Din păcate, țara noastră se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește oncologie pediatrică, pornind de la lipsa centrelor standardizate pentru tratament și a mijloacelor de diagnosticare corectă, până la lipsa medicamentelor. Toate acestea duc la scăderea șanselor de viață ale copiilor bolnavi de cancer. Ne dorim ca acest tip de conferințe să continue şi sperăm ca, prin efortul unit atât al medicilor, dar şi al organizaţiilor de pacienţi, problemele care încă există astăzi în oncologia pediatrică să se diminueze sau să dispară”, a precizat Olga Cridland, președintele Asociației P.A.V.E.L.

Subiectele dezbătute au vizat obiectivele strategiei naționale în oncologia pediatrică, adoptarea standardelor europene în oncopediatrie, analiza cauzelor de eșec terapeutic în cancerul copilului, necesitatea registrului național de cancer, dotarea secțiilor de oncopediatrie, calitatea comunicării dintre pacienți și medici, progrese recente în tratarea copilului cu leucemie, importanța diagnosticării precoce a cancerului la copii, rolul alimentației în prevenția cancerului, suportul acordat familiilor și pacienților, rolul radiologiei în oncologia pediatrică, indicații și limite în transplantul medular.

Pentru a reliefa importanța parteneriatelor instituțiilor medicale cu organizațiile de pacienți, la manifestare au acceptat invitația reprezentanți ai principalelor institute medicale cu sfera de activitate în oncopediatrie: dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni, conf.univ.dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, managerul Institutului Oncologic ”I. Chiricuță” Cluj-Napoca, dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Maria-Despina Baghiu, președintele Societății Române de Hemato-Oncologie Pediatrică, conf.univ.dr. Monica Dragomir, șef Secția de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic București, dr. Rodica Cosnarovici, șef Secția Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic ”I. Chiricuță” Cluj-Napoca, conf.univ.dr. Smaranda Arghirescu, medic oncopediatru la Centrul de Transplant Medular al Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara, conf. univ. dr. Gheorghe Popa, medic oncopediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Hospice Sf. Irina București, dr. Codruța Comșa, medic oncopediatru la Institutul Oncologic București.

Asociaţiile de pacienţi au vobit despre proiectele pe care le derulează, planurile viitoare de intervenţie şi măsurile pe care doresc să le adopte în favoarea beneficiarilor, copiii bolnavi de cancer şi familiile acestora. De asemenea, evenimentul a facilitat schimbul de experienţă dintre asistenţi sociali, pedagogi și alți specialişti implicaţi în serviciile sociale destinate copiilor bolnavi de cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel