După ce s-a opus în repetate rânduri metodelor modificării genetice a alimentelor, Mark Lynas a ținut să explice de ce modificarea genetică ar trebui folosită.
Cunoscut pentru cărțile sale despre schimbările climatice și necesitățile la care trebuie să răspundă civilizația pentru a putea trăi sănătos, Mark Lynas și-a asumat ca eroare mișcarea lansată în '95, contra produselor modificate genetic. În cadrul Conferinței Agriculturii de la Oxford, de pe 3 ianuarie, Lynas a susținut că demersurile sale au fost anti-știință, în contextul în care, spune acesta, civilizația se confruntă cu probleme a căror singură soluție este știința.
Britanicul a explicat că, în doar câțiva ani, alimentele modificate genetic au fost interzise în Europa. După ce a cercetat mai mult subiectul, Mark Lynas a admis că prejudecățile despre modificarea genetică sunt "mituri urbane verzi". Britanicul susține că modificarea genetică s-a dovedit mai sigură și mai precisă decât metodele convenționale de creștere. "Modificarea genetică mută doar câteva perechi de gene, pe când metodele convenționale de creștere schimbă întru-totul genomul, pe fondul unei încercări eronate", a declarat Lynas la Conferința Agriculturii, adăugând că nu există pericol în acest sens. "Microbii fac asta tot timpul, ca și plantele sau insectele, chiar și oamenii, se numește curs genetic".
"Este o problemă de concepție - natural e bun, artificial e rău", subliniază ecologistul, completând că "e mai probabil să fii lovit de un asteroid, decât să te îmbolnăvești de la alimente modificate genetic".
Modificarea genetică este un proces ecologic
Mark Lynas consideră că metoda modificării genetice ar trebui tratată în contextul creșterii populației și a necesității de a hrăni toată această populație folosind aceeași suprafață de pământ, dar resurse limitate de fertilizatori, apă și pesticide. Ecologistul argumentează că fermierii trebuie să producă mai multă mâncare nu doar pentru a ține pasul cu populația în creștere, dar și pentru a salva pădurile de la defrișare (pentru a avea mai mult teren pentru cultivare), a utiliza mai puțină apă și a folosi mai eficient îngrășământul.
Lynas a declarat că ideea de mâncarea organică - mâncare mai bună este doar un mit, fiind dezaprobată în repetate rânduri de literatura de specialitate. "Organic înseamnă mai puțină producție, înseamnă refuzul tehnologiilor și principiilor moderne", a adăugat ecologistul.
Din perspectiva lui Mark Lynas, societatea nu profită de inovații din cauza unor "prejudecăți oarbe", când adevăratul risc al sănătății este reprezentat de subalimentație, nu de alimentele modificate genetic. "Riscul (sănătății - n.r.) nu este acela al problemelor cauzate de modificarea genetică, ci faptul că milioane de oameni vor fi afectați de subalimentație, din cauza minorităților vocale din țările bogate, care vor ca mesele lor să fie considerate naturale", a conchis Lynas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci