Inflaţia în Grecia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani. Doar în martie, preţurile au crescut cu aproape 9%.
Rata anuală a inflaţiei în Grecia a urcat în aprilie la 10,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani, în urma creşterii costurilor cu energia, locuinţele, transporturile şi alimentele, arată datele publicate marţi, transmite Reuters. De altfel, românii care deja au mers în vacanță în Grecia au constatat că prețurile s-au majorat față de anul trecut, inclusiv la spațiile de cazare, cu aproximativ 15-20%.
Ministrul grec al Turismului a venit săptămâna trecută în România și a mărturisit că a fost asigurat că Grecia va fi a doua destinație de vacanță pentru români, după țara noastră. El a spus că așteaptă 1 milion de turiști români anul acesta, fără a răspunde întrebării dacă vor să recupereze ce au pierdut în anii de pandemie.
Grecia a fost afectată de pandemie poate cel mai rău, nu atât de evoluția coronavirusului, cât de restricțiile foarte dure aplicate de statul elen.
În martie, creşterea preţurilor a fost de 8,9%, conform Oficiului de Statistică (ELSTAT).
De asemenea, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC - indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a urcat în aprilie la 9,1%, de la 8% în martie, afectând şi mai mult venitul disponibil al gospodăriilor.
Preţul gazelor naturale a crescut în ritm anual cu 122,6%, în timp ce preţul electricităţii a urcat cu 88,8%. Costurile de întreţinere a locuinţei au înregistrat un avans anual de 35,2%, în transporturi s-a înregistrat o creştere a preţurilor de 15,4%, iar preţurile alimentelor şi băuturilor non-alcoolice au urcat cu 10,9%, arată datele ELSTAT.
Pe ansamblul zonei euro, preţurile de consum înregistrează o creştere explozivă. În aprilie, inflaţia anuală în zona euro a atins un nivel record de 7,5%, de aproape două ori peste ţinta de 2% a BCE. Aceasta i-a determinat pe unii dintre oficialii BCE să ceară o intervenţie mai rapidă din partea instituţiei cu sediul la Frankfurt. Pieţele financiare iau deja în calcul o majorare a dobânzii cu 20 de puncte de bază în iulie, scrie Agerpres.
După doi ani de pandemie, măști și restricții, ani în care Grecia a aplicat poate cele mai dure măsuri împotriva coronavirusului, turiștii pot merge liberi în Republica Elenă, ca altădată. De la 1 mai 2022 a fost ridicată necesitatea certificatului verde la graniță. Astfel că nu veți mai avea nevoie de dovada că sunteți vaccinat, trecut prin boală sau testat negativ pentru SARS-CoV-2.
Chiar dacă nu e cazul să vă înarmați cu actele doveditoare, necesare până acum în pandemie, va trebui să aveți la voi ceva mai mulți bani. Pentru majoritatea serviciilor, de la cazare la mâncare, prețurile au crescut.
Mulți români critică creșterea prețurilor din Grecia, ignorând că aceste prețuri crescute se regăsesc și-n România și-n toată lumea. Scumpirile pe bandă rulantă, de la energie la combustibil, generează reacții în lanț. Așa au ajuns și cazările în Grecia mai scumpe, dar și mâncarea. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu