Analistul H.D. Hartman a făcut o analiză a ultimelor evoluții pe plan internațional în ceea ce privește conflictul mocnit dintre China și Taiwan.
”Ne mutăm pe hartă, tocmai în strâmtoarea Taiwan, în strâmtoarea care este inima conflictului la ora actuală din Asia, culoarul declarat zonă liberă subordonat și dominat numai de legea internațională a transportului martim, care are la bază transportul maritim liber de orice fel de influență statală. Vom vedea cum va reacționa China.
Este un pas înainte al SUA de a provoca un nou dialog destul de tensionat cu China și de a oferi justificarea internațională pentru o intervenție militară multinațională împotriva Chinei, în cazul în care China face vreo mișcare mai mult decât trebuie în raport cu Taiwan. Este foarte clar, din punctul de vedere al oricui analist, că acest lucru va duce la un al treilea Război Mondial”, este de părere analistul H.D. Hartmann.
”Fără discuție este că ceea ce fac Statele Unite este continuarea pivotului lui Obama, în care Obama a schimbat complet politica, a scos armata americană din Europa - și se vede cu rezultatul nenorocit și absolut dureros al războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei - și s-a mutat pe indo-pacific”, menționează acesta.
”Săptămâna trecută, s-a observat clar că există o apetență a premierului indian Mudi spre o relație trilaterală cu Rusia și cu China, mult mai avansată decât pentru acea celebră alianță pe care Marea Britanie și cu SUA au propus-o Australiei. Vedem o așezare, în acest moment, a pozițiilor fiecăror puteri Pacifice.
Vom vedea Franța cum va reacționa. Să nu uităm că Franța este o putere teritorială acolo, este singura putere colonială europeană care și-a păstrat un teritoriu enorm încă de pe timpul coloniilor”, adaugă Hartman.
Interviul integral, în materialul video de mai jos:
Citește și...
Un analist militar consideră că amenințarea războiului nuclear este cea mai mare de la sfârșitul Războiului Rece.
Expertul Michael Green a afirmat la News.com.au că posibilitatea unei conflagrații nucleare este mai mare acum decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991. Sunt date două motive principale pentru această declarație, bazate parțial pe analizele de război ale Centrului pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS) din care fac parte personalități de rang înalt ale militarilor americani.
Președintele american Joe Biden a indicat că SUA vor apăra Taiwanul, chiar dacă nu vor face același lucru pentru Ucraina împotriva Rusiei, în timp ce China ar putea fi tentată să apese preventiv butonul nuclear.
Raportul CNAS, intitulat „Joc de război în Taiwan: un „meci acasă” pentru China, un „meci în deplasare” pentru SUA” notează că „o constatare deosebit de alarmantă din jocul de război este că Republica Populară Chineză a considerat că este necesar să amenințe că va apăsa butonul nuclear de la început pentru a evita sprijinul extern pentru Taiwan”.
„Dar China a avut dificultăți în a convinge Statele Unite că amenințările sale nucleare sunt credibile”, continuă articolul, ilustrând limitele problemei și posibilitatea ca aceasta să poată duce la un război nuclear la scară largă.
În loc să invadeze Taiwanul, analiștii presupun că un scenariu plauzibil ar fi acela în care China să impună o „carantină” în spațiul aerian și apele teritoriale ale Taiwanului, permițând Beijingului să-și exercite suveranitatea asupra Taiwanului, creând în același timp o dilemă pentru SUA și aliații săi.
În 2021, Robert D. Blackwill și Philip Zelikow au scris un raport al Consiliului pentru Relații Externe intitulat „Statele Unite, China și Taiwan: O strategie de prevenire a războiului”. În raport, experții enumeră trei scenarii pentru o confruntare militară asupra Taiwanului, inclusiv o invazie a periferiei națiunii, o invazie directă a Taiwanului propriu-zis și o „carantină” a țării.
Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News