Există o ciocnire diplomatică pe axa Londra-Tirana după acuzațiile noului ministru de Interne britanic, Suella Braverman, care a raportat creșterea anormală a sosirilor de migranți ilegali albanezi în Regatul Unit prin Canalul Mânecii, de la aproximativ 800 în 2021 la aproape 12 mii în acest an.
Pentru ministrul de Interne britanic, Suella Braverman, motivul acestei creșteri exponențiale ar fi legat de prezența mafiei albaneze în țară, care, pe lângă piața de droguri, și-ar fi extins activitățile la traficul de persoane.
Acuzațiile l-au determinat pe premierul albanez Edi Rama, să reacționeze pe Twitter unde acesta a atacat și a numit retorica Guvernului britanic ”retorică a crimei”. El acuză Marea Britanie că face asta pentru a se folosi de cetățenii albanezi și a-i scoate țapi ispășitori pentru a ascunde eșecul politicilor anti-imigrație de la Londra.
Confruntarea diplomatică este în primul rând despre date. Datele britanice confirmă în primul rând că odată cu Brexit, fenomenul de migranți ilegali este acum o realitate consolidată și în Canalul Mânecii: din ce în ce mai multe vehicule improvizate pleacă de pe coastele Franței, Belgiei și Olandei. Cel mai recent, sâmbăta trecută, aproximativ o mie de migranți au ajuns la Dover, Marea Britanie.
În total, aproximativ 40.000 de persoane au sosit cu bărci în Marea Britanie de la începutul anului, în creștere față de anul trecut, când au sosit 28.000. De reamintit că una dintre promisiunile Brexit-ului a fost stoparea imigrației ilegale, care în opinia brexiterilor a fost cauzată de politicile UE, scrie Europa Today.
Executivul britanic a publicat statistici detaliate cu privire la aceste sosiri ale imigranților, indicând că puțin sub o treime dintre migranții debarcați sunt cetățeni albanezi. Pe unele bărci mici, a adăugat ministrul Imigrării, Robert Jenrick, ponderea albanezilor ar fi de 80%.
Potrivit lui Braverman, aceștia sunt în special tineri singuri care făceau parte din bande criminale organizate sau ar fi implicați în activități criminale, cum ar fi drogurile. Suspiciunea autorităților britanice este că mafia albaneză și-a extins activitățile la traficul de ființe umane peste Canal, transportând nu numai compatrioți.
Pentru Tirana, totuși, aceste reconstrucții ar fi doar o încercare de a pune petice la dificultățile Guvernului britanic: ”Marea Britanie ar trebui să lupte cu bandele criminale de toate naționalitățile și să înceteze discriminarea albanezilor pentru a scuza eșecurile politice”, a scris Edi Rama pe Twitter.
Premierul albanez a adăugat că 70% din cei 140.000 de albanezi care s-au mutat în Marea Britanie în ultimii ani au trăit anterior în țări europene precum Italia și Grecia și nu au călătorit direct din Albania.
Potrivit lui Rama, 1.200 dintre aceștia erau oameni de afaceri: ”Albanezii din Marea Britanie muncesc din greu și plătesc taxe”, a spus el. Dacă Londra dorește mai mult ajutor în abordarea problemei migranților, a concluzionat premierul, trebuie să trateze Albania cu ”respect”.
Citește și:
După ce Ministerul Finanțelor din Albania a anunțat în urmă cu două săptămâni că va introduce o taxă pe profiturile excepționale pentru producătorii privați de energie electrică, premierul albanez, Edi Rama, a clarificat că taxa excepțională este destinată doar celor trei mari companii.
Albania se bazează pe hidroenergie pentru aproape toată producția sa de electricitate, ceea ce face sistemul vulnerabil la secetă. Pe de altă parte, sunt în derulare proiecte majore și măsuri guvernamentale pentru diversificarea surselor de energie.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News