Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre riscul unui război la granițele României, în ajunul negocierilor dintre SUA și Rusia privind situația din estul Europei.
Statele Unite ale Americii și Federația Rusă vor purta negocieri, începând de mâine, privitoare la criza din Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a negat că are în vedere reducerea trupelor americane în Europa de Est pentru a facilita discuţiile cu Rusia (citește AICI). Subsecretarul de stat al SUA, Wendy Sherman, şi viceministrul de externe rus, Serghei Riabkov, vor conduce delegaţiile celor două ţări care îşi dau întâlnire la Geneva şi care încearcă să continue apropierea începută odată cu summitul dintre preşedinţii american, Joe Biden, şi rus, Vladimir Putin, în iunie 2021 în oraşul elveţian, scrie Agerpres.
Rusia a transmis duminica aceasta că nu va face niciun fel de concesii la presiunile SUA în cadrul negocierilor care urmează să aibă loc săptămâna viitoare pe tema crizei din Ucraina şi a solicitărilor Moscovei privind acordarea de garanţii de securitate din partea Occidentului şi a avertizat că există riscul ca negocierile să se încheie rapid, a relatat agenţia de presă RIA, citată de Reuters.
Mai multe runde de negocieri urmează să aibă loc săptămâna viitoare la Geneva, Bruxelles şi Viena, însă RIA l-a citat pe viceministrul de externe rus Serghei Riabkov care a spus că este foarte posibil ca discuţiile diplomatice să se încheie abrupt, după o singură întâlnire.
"Nu pot exclude nimic, acesta este un scenariu cât se poate de posibil şi americanii... nu ar trebui să-şi facă iluzii în această privinţă", a avertizat Riabkov, citat de RIA. "Evident, nu vom face niciun fel de concesii sub presiune şi pe fondul ameninţărilor proferate în mod constant de participanţii occidentali la viitoarele negocieri", a mai adăugat înaltul diplomat rus, potrivit Agerpres.
Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la România TV, unde a vorbit despre riscul unor confruntări militare în Europa de est, pe fondul intensificării acțiunilor Federației Ruse la granița Ucrainei:
„Un nivel de îngrijorare există, dar în niciun caz nu vom avea război în estul Europei. Unde s-ar putea să avem război e Ucraina. Aici ține pe de o parte de capacitatea Occidentului de a negocia, iar pe de altă parte de capacitatea americană de a înțelege realitățile din această parte a lume. Dacă ne ducem pe același tipar cum a fost în Afganistan se dovedește că s-au investit o mulțime de bani, o mulțime de vieți au fost pierdute și rezultatul a fost sub zero.
Trebuie înțeles modul în care s-a creat Ucraina. E un stat artificial, cu minorități și a fost format în vremea Uniunii Sovietice tocmai pentru a fi tampon între Vest și Rusia. Sunt multe lucruri care trebuie luate în evidență. Ucraina s-a format prin rapturi teritoriale din România, Slovacia, Polonia, Lituania, Ungaria și chiar Rusia, care de bună voie a cedat teritorii la vremea respectivă.
Important este nu să cedezi, fiindcă Occidentul trebuie să țină seama că Rusia nu-și permite un război pe termen lung, pentru că un război pe termen lung la actualul nivel de dezvoltare economică al Rusiei, unul slab de altfel, este nesustenabil. Că șantajează Europa, că s-a mărit de cinci ori prețul la gaze, că Rusia profită de poziția sa dominantă, da, dar Europa trebuie să găsească soluții, iar una dintre ele e chiar la noi, în Marea Neagră. Am avea gaz să alimentăm toată Europa, dar totul este să poți să treci de incapacitatea guvernelor României de a construi ceva în această țară“, a precizat analistul politic Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - Orice atac asupra Ucrainei va avea „consecințe uriașe“, avertizează SUA și UE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu