România poate primi refugiați în eventualitatea unui conflict în Ucraina. „Există un plan”, a spus Raed Arafat, care a vorbit și despre „tabere temporare”, care pot fi instalate în câteva ore.
„Noi avem un plan care a fost finalizat. În cazul unei situații cu refugiați, Protecția civilă are rolul ei, forțele de ordine au rolul lor, toți cei care lucrează pe partea de frontieră la fel. Rolul fiecăruia e clar în acest plan. E de la intrare, la verificarea documentelor, de la stabilirea statutului. Poate vor fi oameni care sunt cetățeni din alte state europene, alții care fug de acolo și vor dobândi statutul de refugiat. (...) Se implică și alte ministere”, a spus Raed Arafat, marți seară, la Antena 3. „Fiecare țară a prezentat care sunt pașii. Abordarea noastră este asemănătoare cu abordarea Poloniei”, a mai spus Raed Arafat.
„Faptul că pregătim ceva nu înseamnă panică pentru populație. Să nu creadă lumea că noi știm sigur că se va întâmpla ceva. Deci, noi acționăm cum acționează și restul țărilor. Sperăm că partea diplomatică va rezolva problema, să nu se ajungă, într-adevăr, la un conflict. Noi avem însă obligația să ne pregătim. Avem o primă linie de tabere temporare, care poate fi instalată foarte rapid. Nu este niciun secret, colegii de la Inspectoratele Generale pentru Situații de Urgență au identificat terenurile unde pot fi instalate astfel de tabere”, a spus Raed Arafat.
Ulterior, Raed Arafat a explicat: „Au fost achiziționate în urmă cu aproximativ doi ani, în ideea să ne pregătim dacă vom avea, la un moment dat, sinistrați, care puteau fi de la inundații, de la altceva, nu ne gândeam la acest scenariu!”
„Taberele pot fi ridicate rapid, în câteva ore adică”, a mai spus Raed Arafat, adăugând: „Să vă gândiți că fiecare județ are o tabără undeva aproape. Fiecare tabără este gândită pentru 200 de oameni, la care se atașează o bucătărie mobilă, e ca o cantină.”
„Există astfel de dotări la IGSU și urmează să fie instalate la nevoie!”, a subliniat Raed Arafat.
Rusia vrea să continue negocierile cu SUA şi Alianţa Nord-Atlantică, pe tema măsurilor, în sensul controlului armamentului şi creşterii transparenţei privind activităţile militare, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, după întâlnirea pe care a avut-o cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu