Economistul Adrian Negrescu este de părere că Occidentul nu va lăsa Ucraina la greu, în ciuda unei eventuale escaladări a conflictului dintre Israel și Hamas.
Întrebat ce ar putea face guvernele pentru limita șocul economic care ar putea fi produs de un conflict regional în Orientul Mijlociu, economistul a răspuns:
„Să își ia măsuri din timp, să se pregătească pentru cel mai negru scenariu. Liderii trebuie să fie pregătiți pentru activarea unui buton roșu din punct de vedere economic, în așa fel încât, pe măsură ce intrăm în sezonul rece și ne apropiem de o creștere a consumului de petrol, de gaze, de energie, să avem depozitele pline în așa fel încât să evităm încă o criză majoră, așa cum a fost cea de anul trecut, generată mai ales de războiul din Ucraina. Este de datoria guvernelor și sper ca și Guvernul de la București să înțeleagă că asigurarea unor linii de aprovizionare pe zona asta energetică este absolut esențială în contextul în care, iată, lumea tinde să se ducă spre un conflict regional cu multiple valențe economice”, a precizat Adrian Negrescu, pentru DC News.
„Ucraina, din punctul meu de vedere, este un punct cheie în arhitectura asta economică globală în care interesele americane, interesele europene și interesele geostrategice ale alianței NATO reprezintă cheia pentru susținerea guvernului de la Kiev în lupta cu Rusia. E mai mult decât un conflict regional, este un război al lumilor din punct de vedere economic, politic, geostrategic, astfel încât cred că ajutoarele pentru Ucraina vor continua și poate chiar se vor extinde, în condițiile în care vedem că apar din ce în ce mai multe focare de conflicte la nivel internațional”, a mai declarat economistul.
Amintim faptul că membrii NATO l-au asigurat, miercuri, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski că vor menține ajutorul militar pentru Kiev, pe măsură ce aceasta se pregătește pentru încă o iarnă în plin război, chiar dacă atenția Occidentului este concentrată și asupra consecințelor atacului Hamas asupra Israelului, potrivit informațiilor puse la dispoziție de agenția Reuters.
Șefii apărării au dat asigurări în timp ce Zelenski a vizitat sediul NATO la Bruxelles pentru prima dată de la lansarea invaziei totale a Rusiei asupra Ucrainei.
Vizita sa a avut loc în contextul tulburărilor violente din Orientul Mijlociu și a tulburărilor politice din Congresul SUA, care a blocat aprobarea ajutorului pentru Ucraina.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că are încredere că membrii alianței militare vor continua să sprijine Ucraina, deoarece acest lucru servește intereselor lor de securitate.
"Afirmăm că avem capacitatea și forța de a gestiona simultan diferite provocări. Nu avem luxul de a alege doar o amenințare și o provocare", a adăugat el.
Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a transmis un mesaj similar.
"Vom continua să sprijinim atât eforturile din Ucraina, cât și eforturile din Israel", a declarat Austin jurnaliștilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu