Analistul economic Adrian Negrescu a detaliat, în exclusivitate pentru DC News, care ar fi șocul economic resimțit de omenire, în cazul unei implicări active a lumii arabe în conflictul dintre Israel și Hamas.
„Sentimentul acesta de incertitudine legat de posibilitatea apariției unui război regional în țările astea care sunt, printre altele, și exportatoare de petrol, generează, într-adevăr, mari probleme la nivelul logisticii în zona petrolului, a materiilor prime, aurului, a metalelor rare. Știm foarte bine că în zona respectivă sunt multe probleme, inclusiv din zona comerțului, pentru că avem strâmtorile. Dacă ar intra într-un război statele din regiune, acest lucru ar putea genera o blocadă de până la 60% a comerțului internațional cu bunuri. E un pericol major pe care piețele îl percep ca un semnal roșu care merge către dezintermediere și acesta este marele pericol în momentul de față. În piețele internaționale, tranzacțiile cu produse petroliere, cu metale, cu bunuri de larg consum, tinde să se estompeze pe măsură ce veștile din regiunea războiului devin din ce în ce mai alarmante.
E un butoi cu pulbere care riscă să arunce în aer prețul petrolului, așa cum s-a întâmplat în anii 1970. Prețul petrolului a crescut astăzi cu 3,4%, iar perspectivele, din opinia agențiilor specializate, merg către un 90-95 de dolari pe baril, în funcție de evoluția conflictului de acolo. Să nu uităm că țările OPEC, Arabia Saudită în principal, au tot interesul de a pune gaz pe focul creșterilor de prețuri în scop, bineînțeles, financiar. Cu cât petrolul se va scumpi, cu atât toate problemele la nivel internațional le vom regăsi în prețuri, în creșterea inflației și în perturbarea lanțurilor de aprovizionare la nivel internațional”, a zis analistul economic pentru DC News.
Întrebat cum ar putea resimți consumatorul de rând acest șoc financiar, economistul a răspuns:
„O explozie a prețului petrolului, ca urmare a unui conflict regional în care să fie antrenate țările arabe, producătoare de petrol, ar putea genera o criză economică cu multiple valențe greu de estimat în momentul de față. O criză a petrolului cu un preț de peste 100 de dolari pe baril ar putea duce, din păcate, la scumpiri în lanț pe tot ceea ce consumăm, pe toate lanțurile economice, iar toate eforturile pe care le-am făcut în ultimul an de reducere a inflației la nivel internațional ar putea fi spulberate, practic, de o scumpire semnificativă a prețului petrolului. Nu este de joacă cu aceste conflicte regionale și de aceea cred că trebuie luate măsuri de aplanare până la urmă, cu orice eforturi. Aceste conflicte sunt generatoare de crize majore, atât din punct de vedere politic, social, dar mai ales economic”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu