Scena artistică nu este lipsită de conflictele între generații. Dovadă este scandalul de notorietate între Mihai Bendeac și Alexandru Arșinel.
Actorii tineri le reproșează monștrilor sacri din teatru că au beneficiat de lansare în timpul comunismului și că au devenit nume mari prin intermediul TVR care avea monopolul vizual în anii '80.
George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, invitat la DC News, a explicat că neînțelegerile între generații au rădăcini vechi.
"Pe vremuri existau vehicule de comunicare destul de limitate, dar în același timp cu o prezență mare. Numai dacă făceai un scheci te știa o țară întreagă. Apoi - slavă Domnului - să făceau foarte multe filme și ponderea era ca filmul românesc să fie mai mult consumat decât filmele din alte țări. Și așa se crea notorietatea. Pe vremuri, țin minte că și la tutungerie erau cărți poștale cu mari actori. Era o grijă în a pune în prim-plan valorile. Și pe vremea aceea, cei care nu aveau valoare nu rezistau, indiferent dacă mai prindeau vreun rol principal. Până la urmă, un artist mare înseamnă operă, iar opera înseamnă maraton. Problema, în artă, este ce operă este în spatele tău. De-asta spun că dacă există un conflict între generații, acesta există dintotdeauna. Și în anii '70 erau conflicte între generații. Întâmplarea face că tinerii actori de pe vremea aceea sunt acum marile nume ale teatrului românesc. Pe atunci era o cenzură, repertoriile erau pieptănate nepermis de mult uneori. Astăzi, în schimb, ai opțiunea repertorială să faci ce vrei tu. Unde și cum este mai bine? În a cultiva opere importante sau în a face ce vrei? Este un semn de întrebare", a spus George Ivașcu în cadrul interviurilor DC News.
"În al doilea rând, atunci sigur că marii actori intrau într-o politică repertorială la fiecare teatru. Una este să îți încerci puterile pe un rol imens și alta este să îți încerci puterile pe un text care poate fi pus în orice situație. Cred că trebuie să găsim calea de mijloc. Trebuie să găsim marile provocări și să aducem un suflu noi, o viziune și mai ales o părere contemporană asupra lor", a mai spus marele actor.
Revenind la problema conflictului între generații, George Ivașcu a zis: "Este greu. E mult mai greu decât pe vremuri. De ce? Pentru că nimeni nu mai are grijă de tine. Tu poți face un rol mare, dar problema este că nimeni nu știe de demersul tău; sau prea puțină lume știe. Al doilea lucru este că nimeni nu îți acordă continuitate din punct de vedere al carierei și din punct de vedere al repertoriului pe care teatrul îl face în jurul carierei actorului".
"Nu era bine nici cum era pe vremuri când era un singur loc la facultate, dar poate că nu este bine să fie nici 80 de absolvenți de teatru într-un an doar la București. Pentru că nu ai ce să le oferi pe piață. Ei nu au unde să-și promoveze produsul lor cultural", a conchis George Ivașcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News