Conflictul post Brexit se adâncește. Curtea Supremă britanică a confirmat legalitatea protocolului nord-irlandez

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Curtea Supremă britanică a confirmat miercuri legalitatea protocolului nord-irlandez, care introduce controale vamale post-Brexit şi se află în centrul unor negocieri intense între Londra şi Bruxelles, informează AFP şi Reuters. 

 

Respingând în unanimitate recursul depus de opozanţi ai protocolului, Curtea Supremă pune punct final contestării acestuia în faţa justiţiei britanice.

Procedura fusese iniţiată de mai multe personalităţi unioniste, printre care foştii prim-miniştri nord-irlandezi Arlene Foster şi David Trimble (decedat între timp), care denunţau protocolul ca fiind o ameninţare pentru locul provinciei Irlanda de Nord în interiorul Regatului Unit.

Contestaţia fusese respinsă în primă instanţă de Înalta Curte din Belfast în iunie 2021, apoi în apel în martie 2022.

Reclamanţii contestau legalitatea textului întrucât, lăsând Irlanda de Nord în interiorul uniunii vamale cu UE, el ar încălca, potrivit argumentului lor, legile care au creat Regatul Unit în 1800, precum şi Northern Ireland Act, care a promulgat acordul de pace din Vinerea Mare din 1998.

Negociat şi semnat în acelaşi timp cu acordul de ieşire a Regatului Unit din UE, protocolul nord-irlandez menţine de facto provincia britanică, ce dispune de singura frontieră terestră a Marii Britanii cu UE, în piaţa unică europeană, prevăzând în acelaşi timp controale pentru mărfurile provenite din Marea Britanie.

Textul vizează concomitent păstrarea acordului de pace din 1998, evitând revenirea la o frontieră vamală fizică între Republica Irlanda (membră a UE) şi provincia britanică Irlanda de Nord, şi protejarea integrităţii pieţei unice europene.

Chiar dacă nu a fost pus niciodată integral în aplicare, datorită unor perioade de graţie la controalele la produse precum carnea necongelată sau medicamentele, protocolul este o sursă de tensiuni, ce au dus în 2022 la redeschiderea de discuţii între Londra şi Bruxelles.

Londra cere UE mai ales o relaxare a controalelor vamale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, criticate de unioniştii nord-irlandezi. Britanicii reclamă, de asemenea, ca rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care supervizează aplicarea protocolului, să fie eliminat sau atenuat.

Recent au fost anunţate în presă progrese majore, temperate între timp, însă preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evocat acum o săptămână discuţii 'foarte constructive' cu Londra, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel