Guvernul a renunţat la intenţia de a lichida compania Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) dacă privatizarea eşuează în acest an şi a menţinut doar calendarul prin care îşi propune să vândă acţiunile deţinute la combinatul chimic până la sfârşitul anului, relevă scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.
Documentul, convenit cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare din aprilie-mai, relevă intenţia Guvernului de a vinde până la sfârşitul acestui an pachetul de acţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi de a identifica în următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.
Este prevăzută astfel angajarea până la sfârşitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei bănci de investiţii pentru privatizare până la sfârşitul lunii septembrie, precum şi finalizarea procedurilor de licitaţie până la sfârşitul acestui an, scri Mediafax.
Scrisoarea convenită cu FMI nu mai include însă şi varianta lichidării companiei în cazul în care privatizarea eşuează în acest an.
Draftul scrisorii de intenţie cu FMI, datat 3 mai, prevedea că Oltchim va fi trecută în lichidare dacă Guvernul nu reuşeşte să vândă până la sfârşitul acestui an pachetul majoritar de acţiuni pe care statul îl mai deţine la combinatul chimic.
Combinatul chimic are circa 3.500 de angajaţi, a încheiat primul trimestru cu pierderi de 2,64 milioane lei (627.000 euro), de 20 ori mai mici faţă de rezultatul negativ din perioada similară a anului anterior, iar afacerile au crescut de aproape două ori, la 464,69 milioane lei (110,1 milioane euro).
De asemenea, fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International şi-a majorat recent participaţia la Oltchim la 11,92%. Fondul vizează în special companiile aflate în dificultate sau neperformante din Europa şi Asia.
Ministerul Economiei deţine 54,7% din titlurile companiei, în timp ce grupul PCC, înregistrat în Germania, are 12,1% din acţiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News