Nu este deloc exclus ca, in 2012, la alegeri sa se prezinte doar doua coalitii. Cetatenii ar urma sa aleaga intre USL si Miscarea Populara, in epicentrul acesteia din urma aflandu-se PDL. Un partid impins sa formeze o alianta preelectorala, chiar de ambitia sa de-a comasa alegerile parlamentare cu cele locale. Daca se va intampla asa sau altfel, va decide, in mod paradoxal, nu partidul prezidential, ci UDMR. Din nou, o secventa de 4 ani din istoria Romaniei va fi decisa, intr-un fel sau altul, de maghiari.
La un capitol extrem de important, vizand competitia electorala, PDL si marele sau jucator, care este Presedintele Traian Basescu, au pierdut initiativa. Asta s-a intamplat atunci cand PSD a batut palma cu PNL, pentru a forma, si cu sprijinul PC, Uniunea Social Liberala. O alianta preelectorala, inscrisa in justitie, capabila sa castige mai mult de 50 la suta dintre voturi la parlamentare si sa impuna, astfel, un viitor prim ministru si un viitor guvern.
O initiativa care a prins PDL pe picior gresit. Aflat intr-un declin accentuat de credibilitate, subminat de o rea guvernare de care se face responsabil, PDL nu are nicio sansa ca, singur, sa faca un punctaj suficient pentru ca printr-o noua inginerie politica, cu sprijinul Presedintelui in functie, sa poata incropi o majoritate si sa mai poata guverna 4 ani. In consecinta, dupa multe balbaieli, PDL a decis, fara sa faca, pentru moment, public acest lucru, ca, la randul sau, sa initieze o alianta preelectorala. Pentru a-i da, cel putin aparent, mai multa consistenta din ea, vor face parte fel de fel de partide de buzunar, fabricate cu sprijinul puterii, in incercarea de a sfasia bucati din electoratul USL. Exista in prezent, ca urmare a acestei decizii, o aparenta efervescenta in materie de creare a fel de fel de partide, unele dintre ele critice la adresa puterii, pentru a fi mai credibile dar, pana la momentul oportun, se vor integra in aceasta alianta.
Momentul psihologic, si nu numai, care marcheaza decizia de a nu lupta individual pentru putere, ci intr-o alianta, a fost cel in care Miscarea Populara a fost inscrisa oficial in justitie, cu sprijinul nemijlocit al Ioanei Basescu. Finalul acestei operatii politice va fi, insa, marcat de o decizie care nu mai apartine nici PDL, nici Presedintelui Traian Basescu. Cheia viitorului electoral al Miscarii Populare este in mana maghiarilor din Romania.
Pentru prima data, UDMR nu va mai defila singur ca partid. Din simplul motiv ca, in acest ciclu electoral, comunitatea maghiara s-a fracturat din punct de vedere politic. Exista, in prezent, trei partide ale maghiarilor, dintre care doua ar putea alerga in alegeri bara la bara. UDMR si partidul initiat de pastorul Laszlo Tokes. Ambele sunt partide populare si acest detaliu are o semnificatie importanta. Pentru ca, din exterior, popularii europeni ar putea face presiuni pentru ca ambele partide sa mearga in alegeri impreuna cu PDL, care si el face parte din familia popularilor europeni. Nu are rost sa explic de ce popularii europeni sunt interesati ca, in Romania, unul sau mai multe partide, apartinand dreptei, sa guverneze si in ciclul electoral urmator.
Citește mai multe pe Corect News
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News