Declaraţia pe propria răspundere pe care trebuie să o semneze părinții pentru ca elevul să poată merge la şcoală în toamnă a provocat numeroase controverse.
Elevii ar putea fi primiți la școală doar cu declaraţie pe proprie răspundere semnată de părinţi, potrivit proiectului în care sunt cuprinse măsurile de protecție ce se vor adopta în unitățile de învățământ din septembrie, odată cu începerea noului an școlar.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a explicat, joi seară, că declarația pe proprie răspundere a fost introdusă la cererea Ministerului Sănătății, pentru că „și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”. Vineri seară, ministrul Educației a revenit cu noi precizări, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
„Vreau să vă întreb dacă puteți să explicați ce se va înțelege prin etc? Pentru că sunt înșirate tot felul de manifestări pe care copilul nu ar trebui să le aibă, simptome specifice, sunt enumerate cele infecțioase. Dificultăți în respirație. Diaree, vărsături. Și etc. La etc, ce ar trebui părintele să știe?”, a întrebat Adrian Ursu.
„Domnule Ursu, aș vrea să spun mai întâi câteva cuvinte legate de începutul de an școlar. Suntem de acord cu toții că este foarte important ca școala să înceapă fizic. Copiii trebuie să meargă la școală, să învețe. E nevoie însă de proceduri speciale în vremuri de pandemie. Știm că școala va începe într-un context special. (...) Când vorbim despre răspunderea părinților, vorbim despre o răspundere subiectivă. Am propus Ministerului Sănătății completarea conținutului declarației cu mențiunea din câte cunosc. Având în vedere procesul acesta de dezbatere publică, conținutul acestei declarații va fi revizuit și evident analizat și de către juriști”, a spus Monica Anisie.
„Fac pe această cale un apel la solidaritate în ceea ce privește rigurozitatea de care trebuie să dăm dovadă pentru a proteja sănătatea copiilor noștri. Sunt convinsă că această declarație a fost propusă de Ministerul Sănătății cu scop preventiv, nu cu scop de a atrage la răspundere penală părinții”, a adăugat ministrul Educației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News