Pro România a organizat sâmbătă, în marja primului Congres național al partidului, o serie de ateliere de lucru și dezbateri pe domenii strategice pentru buna guvernare, la care au participat reprezentanți ai societății civile, partenerilor sociali și mediului academic.
Panelurile de discuție au fost moderate de specialiștii PRO România desemnați să elaboreze strategia și politicile publice ale partidului după cum urmează: Sorin Cîmpeanu - Educație și Politică Externă, Daniel Constantin – Agricultură, Nicolae Bănicioiu - Sănătate, Răzvan Cotovelea - Fonduri europene, Gabriela Podașcă - Incluziune socială, relația cu partenerii sociali și societatea civilă, Cătălin Nechifor - Administrație Publică, Mircea Banias - Transporturi și infrastructură, Ioana Petrescu – Economie, Răzvan Mitu - Energie, Liviu Stancu - Justiție, Mihaela Frăsineanu - Mediu, Augustin Jianu - Digitalizare. Soluțiile discutate vor fi susținute și implementate de către specialiștii partidului.
„Viziunea Pro România pentru economie se va concentra pe o limitare a intervenției statului în economie și pe o creștere a predictibilității fiscale, astfel încât investitorii să fie atrași să deschidă noi afaceri în țara noastră. (...) O atenție specială va fi acordată transporturilor și infrastructurii, unde Pro România consideră că finalizarea Coridorului IV pan-european Constanța-Nădlac și a podului peste Dunăre de la Brăila sunt prioritare. De asemenea, în ceea ce privește domeniul energiei vor fi promovate politici publice care să readucă managementul profesionist și independent în companiile energetice susținute de stat și vor fi luate măsuri pentru valorificarea eficientă și sustenabilă a resurselor existente în zona Mării Negre”, se precizează într-un comunicat remis sâmbătă seară.
„O altă zonă de interes a Pro România este domeniul fondurilor europene unde sunt necesare măsuri pentru simplificarea procedurilor de accesare a banilor europeni și de susținere a politicii de coeziune economică și socială menită să reducă decalajele de dezvoltare între regiunile țării. În administrația publică, Pro România va susține încurajarea comunicării directe cu cetățeanul prin metode moderne, inclusiv prin aplicații pe telefonul mobil menite a da feedback, a trimite și a cere informații autorităților locale, precum și reașezarea administrației publice pornind de la nevoile cetățeanului și ale comunităților locale. De asemenea, în ceea ce privește digitalizarea vor fi avute în vedere proiecte care să susțină dezvoltarea ghișeului unic online sub forma unui one-stop-shop prin care persoanele fizice și juridice să beneficieze de servicii de e-guvernare. Implementarea colectării separate a deșeurilor și creșterea gradului de reciclare, precum și alimentarea cu apă a tuturor localităților constituie priorități de mediu. În justiție, Pro România susține eficientizarea măsurilor de recuperare a prejudiciilor rezultate din infracțiuni și facilitarea accesului persoanelor cu venituri reduse la instanțele de judecată prin modificarea sistemului de ajutor public judiciar. Parteneriatul strategic cu NATO și creșterea diplomației economice, prin stimularea exporturilor și atragerea de investiții străine strategice reprezintă priorități pentru politica externă”, se mai arată în comunicat.
Primul Congres al Pro România va avea loc duminică, 21 octombrie, când va fi aleasă conducerea partidului și vor fi trasate principalele direcții de acțiune pentru anul viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu