Congresul american nu a ajuns la un acord privind reducerea datoriei SUA

Barack-Obama
Barack-Obama
Alegeri prezidentiale 2024

Comisia mixtă, compusă din șase republicani și șase democrați, desemnată  să reducă deficitul de 1.200 de miliarde de dolari ai SUA a anunţat luni că nu a ajuns la un acord, după trei luni de eforturi, adresând un semnal negativ pieţelor financiare într-un moment în care Europa se luptă, de asemenea, cu datoriile.

Preşedintele american Barack Obama a acuzat republicanii de eşecul lucrărilor comisiei Congresului, apreciind că prea mulţi dintre ei "refuză să asculte vocea raţiunii şi a compromisului".

"Suntem profund dezamăgiţi că nu am ajuns la un acord de reducere a deficitului între cele două părţi" democrată şi republicană, au declarat senatoarea democrată Patty Murray şi reprezentantul republican Jeb Hensarling, într-un comunicat comun.

"În pofida incapacităţii noastre de a rezolva divergenţele simnificative din cadrul comisiei, punem capăt acestui proces fiind uniţi în convingerea că criza datoriei în care a plonjat ţara noastră trebuie rezolvată şi că nu putem aştepta generaţia viitoare ca acest lucru să fie făcut", au adăugat cei doi parlamentari.

Cei 12 membri ai acestei comisii mixte au la dispoziţie până miercuri la miezul nopţii pentru a adresa recomandările.

Intervenind la câteva minute după constarea eşecului comisiei, Obama, asigurând că Statele Unite nu riscă să intre în incapacitate de plată, s-a declarat hotărât să menţină presiunea asupra aleşilor şi ameninţă cu veto orice tentativă a Congresului de a atenua reducerile bugetare care urmează să intre automat în vigoare.

Înainte de constatarea eşecului, aleşii au părut mai mult decât oricând divizaţi cu privire la mijloacele de a ajunge la o reducere a datoriei, democraţii mizând pe creşterea impozitelor pentru bogaţi, înceăpând din 2013, republicanii promovând tărieri drastice în programele sociale.

În lipsa unui acord, legea prevede punerea în aplicare automată, începând din 2013, a reducerii cheltuielilor în valoare de 1.200 de miliarde în zece ani, repartizaţi în părţi egale între apărare şi programele sociale.

Reducerea datoriei, care a ajuns la 15.000 de miliarde de dolari, va fi fără îndoială una dintre temele majore de discuţie din campania pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel