Congresul de la Tiraspol - rezoluția completă. Separatiștii au cerut Rusiei să protejeze Transnistria de Republica Moldova

Congresul Deputaților din Transnistria, adunare ce reunește reprezentanți ai diferitelor nivele ale guvernului din regiune, s-a încheiat recent cu adoptarea unei rezoluții.

Primul punct al rezoluției vizează solicitarea adresată autorităților ruse pentru a interveni în protejarea Transnistriei față de ceea ce este perceput ca o "blocadă economică" impusă de Chișinău. Rezoluția subliniază importanța prezenței comunității rusești în regiune și experiența pozitivă a misiunii de menținere a păcii desfășurate de Rusia pe malul stâng al Nistrului.

În plus, documentul adoptat conține cereri către organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite, Uniunea Europeană și OSCE pentru a exercita presiuni asupra autorităților de la Chișinău în vederea revenirii la dialog și respectării drepturilor locuitorilor din Transnistria.

De asemenea, rezoluția conține acuzații la adresa Republicii Moldova, sugerând că aceasta ar fi declanșat un "război economic" împotriva Transnistriei prin diverse acțiuni, inclusiv blocarea livrărilor de medicamente și dispozitive medicale și adoptarea unei legi cu privire la separatism, care ar putea duce la persecuția cetățenilor din Transnistria.

Deși autoritățile de la Chișinău au negat aceste acuzații, separatiștii din Transnistria susțin că acțiunile Republicii Moldova contravin principiilor europene și drepturilor omului.

Potrivit autorităților centrale de la Chișinău, așa-numitul congres nu este decât un eveniment propagandistic.

„Vrem să spunem foarte  clar și ferm că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației din regiunea transnistreană. Este o altă campanie de isterizare a societății în jurul așa-numitului eveniment de la Tiraspol. (...). Reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivele de pace și securitate ale Republicii Moldova. Este un alt eveniment propagandistic, care nu-și merită titlurile tensionate din buletinele de știri”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, scrie Jurnal.md.

Rezoluția completă

”În cadrul congresului deputații din Transnistria au decis:

  1. Să expedieze o adresare către Consiliul Federației și Duma de Stat a Federației Ruse, solicitând implementarea unor măsuri pentru protejarea Transnistriei în contextul intensificării presiunii din partea Chișinăului, având în vedere faptul că în regiune locuiesc permanent peste 220 de mii de cetățeni ruși și având în vedere experiența unică și pozitivă a misiunii de menținere a păcii rusești de-a lungul Nistrului, precum și statutul de garant și mediator în procesul de negociere.
  2. Să expedieze o adresare către Secretarul General al ONU, solicitând să țină cont de drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, să oprească încălcările drepturilor și libertăților locuitorilor din Stânga Nistrului și să nu permită provocări care să ducă la escaladarea tensiunilor.
  3. Să expedieze o adresare către participanții la procesul internațional de negociere în format "5+2".
  4. Să expedieze o adresare către Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cerând influențarea conducerii de la Chișinău pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negociere și a asigura condiții pentru soluționarea civilizată a conflictului.
  5. Să expedieze o adresare către Adunarea Interparlamentară a Statelor Membru ale CSI, solicitând să se evite escaladarea situației pe Nistru.
  6. Să expedieze o adresare către Parlamentul Uniunii Europene, cerând să depună eforturi pentru prevenirea presiunilor din partea Chișinăului și încălcarea drepturilor și libertăților locuitorilor din Transnistria.
  7. Să expedieze o adresare către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cerând asigurarea condițiilor pentru respectarea drepturilor sociale și umanitare, a intereselor și libertăților tuturor locuitorilor din Stânga Nistrului.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel