Timp de trei zile, la Palatul Parlamentului din Capitală, peste 1.500 de specialiști care utilizează în practica curentă tehnici minim invazive pentru diagnostic și tratament, participă la Congresul Internațional al Asociației Europene de Chirurgie Endoscopică 2015. În cadrul acestui eveniment, organizat în perioada 3-6 iunie în premieră în România, sunt prezentat numeroase tehnici de ultimă generație care folosesc chirurgie endoscopică și laparoscopică, care nu se regăsesc în practica curentă nici măcar în Europa.
Publicitate
Congresul EAES 2015, a cărei temă este "Breaking through the frontiers of endoscopic surgery", este organizat în colaborare cu Asociația Română de Chirurgie Endoscopică și alte Tehnici Intervenționale - ARCE, fiind prezidat de Prof. Dr. Cătălin Copăescu.
"Organizarea de catre EAES a unui eveniment de asemenea amploare in Romania este dovada ca interesele de extindere a chirurgiei endoscopice s-au suprapus cu preocuparile chirurgilor romani de a dezvolta aceste tehnici avansate si cu posibilitatile lor de a le asimila. Eu vad Congresul EAES ca pe o sansa de progres major a chirurgiei laparoscopice si robotice in Romania, a chirurgiei minim invazive video-asistate. Este o onoare pentru tara noastra sa fie gazda unui astfel de eveniment intrucat, in final, cei care vor avea de castigat pe deplin de acest avans profesional al colegilor romani sunt pacientii. Acestia vor beneficia de ceea ce inseamna chirurgie moderna asa cum beneficiaza si pacientii din centrul si vestul Europei.", a declarat Prof. Dr. Catalin Copaescu.
În cadrul congresului, vor fi prezentate tehnici non-touch care nu ating pacientul, pentru care echipamentele transmit fascicule de raze care se intersecteaza in interiorul corpului si care produc efecte la nivelul ariilor cu prezenta patologica tumorala sau inflamatorie. De asemenea, se vor aborda tehnici endoscopice si robotice care nu presupun traversarea peretelui abdominal pentru rezolvarea unei patologii, ci introducerea unor sisteme de endoscopie flexibila prin orificii naturale, precizează un comunicat de presă transmis redacției DC News.
Tehnologia tridimensionala reprezinta un alt subiect de interes la acest eveniment. Preluarea imaginilor intraoperatorii a avansat foarte mult, iar astazi avem o noua generatie de laparoscopie cu inalta rezolutie tridimensionala. In premiera pentru Romania, la Congresul EAES 2015, vor fi doua sesiuni de transmisii ale unor astfel de interventii chirurgicale in vedere tridimensionala, interventii video inregistrate exhaustiv, care se transmit simultan in timpul acestor sesiuni stiintifice.
Conferințe de larg inters, susținute de nume mari ale chirurgiei mondiale
Vor avea loc sesiuni interdisciplinare unde chirurgii care folosesc tehnicile minim invazive se intalnesc cu medici din alte specialitati care folosesc tehnici similare, cu scopul de a stabili, in consens, noi standarde de tratament, la nivel international.
In program sunt alocate si sesiuni importante de chirurgie metabolica si de chirurgie a diabetului, care au evoluat foarte mult in ultima perioada. La aceste sesiuni, Romania are un cuvant important de spus, bucurandu-se de existenta singurului centru de excelenta in chirurgie metabolica din Europa de est.
La Congresul EAES 2015 vor fi prezenti peste 180 de conferentiari, mari nume ale chirurgiei mondiale, care vor sustine conferinte de larg interes. Dintre acestia, amintim: Prof. Mario Morino (Italia), presedintele Asociatiei EAES, o personalitate marcanta a lumii chirurgicale europene, promotor al multor tehnici endoscopice, cu precadere in patologia cancerului de colon si de rect; Prof. Antonio Lacy (Spania), fost presedinte EAES, promotor al tehnicilor transanale de tratament al cancerului de rect, cu utilizare a tehnicilor de vedere tridimensionala; Prof. Michel Gagner (Canada), unul dintre pionierii chirurgiei laparoscopice mondiale, inventatorul a numeroase tehnici de chirurgie endoscopica in urma cu 15-20 de ani; Prof. Rudolf Weiner (Germania), presedintele Federatiei Internationale de Chirurgie a Obezitatii; Prof. Lee Swanstrom (SUA), unul din pionierii tehnicilor transorificiale din SUA; Prof. Alberto Arezzo (Italia), Prof. Karl-Hermann Fuchs (Germania), Prof. Silvana Perretta (Franta) - sunt doar cateva dintre sutele de nume de rezonanta internationala despre care medicii din Romania au auzit, au citit despre experienta lor, iar acum au ocazia sa-i vada si sa discute cu ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu