Prim-ministrul ucrainean, Denys Shmihal, a declarat că recolta de cereale din acest an va fi probabil cu 20% mai mică decât anul trecut, din cauza suprafeței de semănat reduse după invazia Rusiei.
Acesta a declarat, potrivit The Guardian, că există o lipsă de combustibil pentru fermieri. Ucraina are stocuri mari de cereale, cereale și ulei vegetal și își poate hrăni populația, doar că exporturile sunt puse în pericol.
Cu porturile închise din cauza războiului, cantități mari de grâu nu pot ajunge la țările care se bazează pe importuri. Cereale pe care le produce Ucraina se găsesc peste tot.
Chiar și cu un război dezastruos pe cale să intre în a șaptea săptămâna, Ucraina intenționează să recolteze majoritatea câmpurilor sale vaste de cereale în această vară – deși există îngrijorări tot mai mari că lipsurile de aprovizionare ar putea reduce producția cu până la o treime. Țara are și 30 de milioane de tone de grâu în depozit.
„Anul trecut a fost un an record de producție de grâu pentru întreaga țară”, a spus Dmitro Gruschetski, un fermier industrial cu aproape 30.000 de acri de terenuri cultivate în apropierea orașului central Uman. Acesta conduce și o companie care monitorizează recoltele în Ucraina, Rusia și alte țări învecinate. „Ucraina este de fapt plină de cereale. Stocurile noastre sunt pline.”, a spus acesta potrivit Washington Post.
„Dar acum nu putem scoate cerealele”, a spus el „ceea ce înseamnă fermierii ucraineni și restul lumii, vor fi afectați.”
Toate porturile Ucrainei din Marea Neagră sunt închise de o blocada rusă care include mine plutitoare.
Fără venituri din export, economia agricolă industrială gigantică a Ucrainei se oprește, amenințând fermierii cu falimentul și crescând probabilitatea ca piața globală de cereale – și alte provizii de alimente care depind de aceasta – să înregistreze o penurie din ce în ce mai gravă chiar și în cazul improbabil în care conflictul se termină curând.
David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM), a declarat Consiliului de Securitate al ONU că prețurile alimentelor sunt deja în creștere vertiginoasă. O treime din populația lumii se bazează pe grâu ca aliment de bază. Furia față de creșterea prețurilor la alimente a fost întotdeauna o cauză principală a tulburărilor civile din întreaga lume.
Efectele secundare ale războiului asupra aprovizionării cu energie și îngrășăminte se răspândesc deja prin lanțurile de aprovizionare agricole, ridicând prețurile alimentelor de bază pentru aproape toată planeta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu