Profesorul Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), a explicat într-un interviu pentru DC News consecințele unei intervenții militare a Israelului în Fâșia Gaza, după atacurile teroriste ale Hamas.
'Dacă ținem cont de gravitatea situației, mă refer la atacul terorist al Hamas, dar, mai ales, de declarațiile care au venit de la liderii din Israel, care și-au asumat eradicarea grupării Hamas din Fâșia Gaza, o intervenție militară 'boot on the ground' a armatei israeliene este cel mai plauzibil scenariu în momentul de față. Dacă și când va avea loc această intervenție este greu de preconizat. Sigur că toată lumea, inclusiv liderii organizației teroriste Hamas, se așteaptă să aibă loc în dimineața zilei de mâine.', a declarat profesorul Răzvan Munteanu.
'Este clar că Hamas, în momentul în care și-a asumat executarea atacului terorist asupra statului evreu, a luat în calcul o reacție militară a Israelului și o intervenție în Fâșia Gaza, motiv pentru care Hamas este pregătită să ducă un război urban cu forțele militare ale Israelului. Vor fi pierderi de vieți de ambele părți. Va însemna inclusiv pierderea multor soldați a Armatei Israeliene.', a spus Răzvan Munteanu.
'Gaza are o densitate foarte mare de populație, dar și de construcții. Ne imaginăm că soldații israelieni vor intra pe un teren minat, la propriu, înconjurați de clădiri, blocuri, de unde vor fi atacați din toate părțile, fapt care face intervenția cu riscuri extrem de mari.', a zis Munteanu.
'Pe de altă parte, avem state care încearcă să medieze relația dintre Hamas și forțele israeliene. Printre acestea se numără Turcia, Arabia Saudită și Qatar. Facem o mențiune: Turcia și Qatar au relații foarte bune cu Hamas, motiv pentru care sunt în prim planul negocierilor. În acest context, escaladarea militară rămâne un scenariu cu șanse mici de reușită, din punctul meu de vedere, pe termen scurt și mediu.', a spus Răzvan Munteanu.
'De asemenea, să nu uităm că Armata Israeliană a fost prezentă în Fâșia Gaza, de unde s-a retras în anul 2005. Încă de atunci a dat semne că nu mai dorește să poarte un război de așa natură cu grupări teroriste din Gaza. Totuși, trebuie să înțelegem și contextul regional. Dacă Israel nu va arăta că este o putere regională și Hamas va reuși să fructifice acest atac terorist ca o victorie, Israel va părea slab pentru toate mișcările islamiste din regiune. Ne referim aici și la Hezbollah, Jihadul Islamic Palestinian, rebelii houthi din Yemen care s-au alăturat Hamas și multe alte grupări de acest fel, inclusiv Al-Qaeda sau rămășițele autoproclamatului Stat Islamic.', a mai zis profesorul pentru DC News.
'Pe de altă parte, o intervenție militară terestră, dincolo de impactul asupra vieților militarilor israelieni, va ridica semne de întrebare pe termen mediu și lung. Cât va sta Israelul acolo, care va fi impactul prezenței sale în cadrul lumii islamice și în cadrul statelor arabe și când se va retrage în favoarea cui va face acest lucru?!
Discutăm de situația geopolitică actuală din Orientul Mijlociu, unde au loc aceste evenimente. Atacul terorist al Hamas vine în contextul în care o apropiere între Israel și Arabia Saudită ar fi urmat să aibă loc. Erau semnale inclusiv de la Administrația de la Washington. Biden a mizat foarte mult pe acest lucru. Or, dacă Israel și Arabia Saudită semnau un acord diplomatic bilateral, administrația Biden presa Israelul ca înaintea semnării acestui acord să facă câteva concesii foarte importante grupării Fatah din Cisiordania, care este rivalul Hamas. Un asemenea acord ar fi marginalizat și mai mult Hamas în cadrul lumii musulmane și inclusiv Iran, din punct de vedere geopolitic în Orientul Mijlociu.', a concluzionat profesorul Răzvan Munteanu, pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu