Deputatul Mihai Sturzu a anunțat că a primit susținerea PSD pentru inițiativa privind înființarea partidelor de către doar trei persoane, față de 25.000 - în prezent. Proiectul a fost depus la Parlament, iar purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat pentru DCNews că liberalii vor susține o astfel de propunere, urmând să asistăm la un consens în Legislativ între putere și opoziție.
Într-un scurt interviu acordat pentru DCNews, Ionuț Stroe ne-a declarat că liberalii vor susține propunerea de simplificare a procedurilor de înregistrare a partidelor politice, însă se distanțează de PSD când vine vorba de modul de alegere a primarilor.
DCNews: Cum se va poziționa PNL față de inițiativa PSD?
Ionuț Stroe: În principiu, suntem de acord cu acordarea posibilității unui număr restrâns de cetățeni de a forma partide politice, pentru că e absolut normal să aducem decizia de a forma partide politice către cele mai apropiate interese și aspirații ale oamenilor. Nu ne-am fixat o cifră exactă, dar în principiu o susținem. Prin urmare, o procedură simplificată de înregistrare a partidelor politice este dezirabilă din punctul nostru de vedere.
DCNews: Să ne așteptăm deci la un consens în Parlament pe această propunere?
Ionuț Stroe: E posibil, da! Nu am discutat de cifre, de trei sau de cinci, dar e posibil, pentru că în principiu susținem simplificarea acestor proceduri.
DCNews: Modificările ar trebui făcute cu un an înainte de alegeri și nu mai este mult până la acest termen. Dacă PNL ar tergiversa procesul, ar putea amâna intrarea în vigoare a modificărilor până după acest deadline. Dacă va fi însă consens în Parlament, lucrurile vor merge mult mai repede.
Ionuț Stroe: Asta sperăm și noi, să avem o lege funcțională și o lege mai bună decât cea existentă, cu un an înainte de alegeri. (...) O eventuală tergiversare a dezbaterilor pe teme punctuale și minore s-ar putea să ne aducă în situația de a nu putea respecta termenul. Noi nu vrem lucrul acesta. Noi vrem să avem o dezbatere fluidă, să ne încadrăm în termenele de timp și să avem un nou cod electoral. (...) Pe de altă parte, știu poziționarea și a altora, că o divizare exagerată a scenei politice poate să conducă la apariția unui număr exagerat de partide și fel de fel de ciudățenii, dar până la urmă aceste situații rezolvă prin vot. În primă fază, probabil va exista tendința de a se înființa un număr foarte mare de partide, dar nu cred că vor fi învestite cu încrederea publică și nu cred că vor participa la luarea deciziei, pentru că există un filtru, cum este pragul parlamentar.
Războiul PSD-PNL, reaprins de alegerile locale
Consensul PSD - PNL cade însă când vine vorba de scrutinele locale: social-democrații vor alegerea primarului într-un singur tur, în vreme ce liberalii militează pentru două tururi de scrutin.
„Noi ne-am pronunțat clar în legătură cu cele două tururi pe care le considerăm a fi soluția pentru a avea o legitimitate fără dubii a primarilor. Din păcate, nu avem majoritatea necesară nici în comisie, nici în plen să impunem poziția noastră. Acum, ce va rezulta ca urmare a dezbaterii legii, vom vedea”, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al PNL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu