Conservatorii britanici, umiliți la urne. 12 miniștri și-au pierdut până și locul în Parlament

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Fostul prim-ministru Liz Truss și ministrul apărării Grant Shapps se numără printre un număr record de miniștri seniori care și-au pierdut mandatele parlamentare, în urma alegerilor din Marea Britanie, în cadrul cărora Partidul Conservator a fost înlăturat de la putere, scrie Reuters.

Penny Mordaunt, lidera Camerei Comunelor și văzută ca un potențial viitor lider conservator, a fost și ea printre cei 12 miniștri seniori care și-au pierdut locul în viitorul Parlament, depășind recordul anterior de șapte miniștri pierduți tot de Partidul Conservator, în 1997, când Tony Blair a adus Partidul Laburist la putere printr-o victorie zdrobitoare.

Conservatorii au pierdut peste 200 de mandate, iar Partidul Laburist se pregătește să guverneze pentru prima dată din 2010. În discursul său de adio, Grant Shapps, ministrul Apărării din cabinetul lui Sunak, care de asemenea și-a pierdut locul în Parlamentul Marii Britanii, a criticat diviziunile interne din cadrul conservatorilor, acuzându-și colegii pentru pierderea sprijinului alegătorilor. "Am testat răbdarea alegătorilor tradiționali conservatori cu tendința de a crea o telenovelă politică nesfârșită din rivalități și diviziuni interne, care au devenit din ce în ce mai indulgente și înrădăcinate," a spus el.

Liz Truss a fost, mandatul trecut, premierul cu cel mai scurt timp petrecut pe scaunul puterii, din întreaga istorie a Marii Britani - doar 44 de zile - când reducerile de taxe nesusținute au declanșat o prăbușire a pieței obligațiunilor și a lirei sterline, crescând costul ipotecilor pentru proprietarii de case deja afectați de costurile de trai. Ea este primul fost prim-ministru care își pierde mandatul în ultimii aproape 100 de ani.

Furia față de stagnarea economică, scandalurile politice și criza serviciilor publice după ani de reduceri ale cheltuielilor guvernamentale a determinat alegătorii să abandoneze Partidul Conservator, care a guvernat Marea Britanie mai mult decât orice alt partid politic.

Shapps este cel mai proeminent ministru din Marea Britanie care și-a pierdut mandatul de la Michael Portillo încoace. Acesta a fost, de asemenea, ministru al Apărării, până la alegerile din 1997. Numit ministru al Apărării în august, anul trecut, Shapps a deținut numeroase posturi, conducând înainte și portofoliile de Transport, Energie și Afaceri. Pierderea mandatelor de către cei 12 miniștri este rară în politica britanică. Până joi, doar patru miniștri de cabinet și-au pierdut mandatele la ultimele șase alegeri, organizate în ultimii 27 de ani.

Dar a existat o „procesiune” de înfrângeri pe măsură ce rezultatele au fost anunțate, în primele ore ale zilei de vineri. Penny Mordaunt a fost responsabilă pentru activitatea Guvernului în Parlament și ar fi fost unul dintre candidații principali pentru a-l înlocui pe Sunak, dacă acesta ar fi demisionat după înfrângerea zdrobitoare, așa cum era de așteptat. Poziția sa onorifică de Lord Președinte al Consiliului Privat i-a conferit un rol constituțional important după moartea Reginei Elisabeta, în 2022, și i-a câștigat faima mondială pentru că a ținut o sabie ceremonială mare, pentru mai mult de o oră, în timpul încoronării Regelui Charles.

Jacob Rees-Mogg, fost ministru în cadrul mai multor portofolii, supranumit „onorabilul domn din secolul al XVIII-lea" datorită manierelor sale exagerate și costumelor sale caracteristice, cu două rânduri de nasturi, a fost și el înfrânt la alegeri, pierzându-și locul de parlamentar. Înainte de alegeri, a fost făcută publică o înregistrare în care el propunea construirea unui zid în Canalul Mânecii, care să țină imigranții departe, inspirându-se din ideea lui Donald Trump pentru protejarea graniței cu Mexic. Ideea lui Jacob Rees-Mogg a fost primită cu mult sarcasm de către opinia publică, acesta fiind doar unul din multele momente în care conservatorii s-au dovedit cu totul deconectați de la problemele reale ale britanicilor.

Conservatorii de profil înalt nu au fost singurele figuri politice majore - supranumite "animale mari" de media britanică - care au fost învinse. Jonathan Ashworth, care era așteptat să servească în cabinetul laburist al lui Keir Starmer, și-a pierdut mandatul în fața unui candidat independent. Analiștii bănuiesc că asta se datorează refuzului laburiștilor de a cere încetarea focului în Fâșia Gaza, în mare parte datorită riscului de a fi numiți antisemiți, precum era, adesea, etichetată fosta conducere laburistă a lui Jeremy Corbyn. Cel din urmă și-a păstrat locul de parlamentar, deși a candidat ca independent de data aceasta.

Cu toate acestea, veteranul politician de stânga, George Galloway, a fost și el înfrânt. El își câștigase mandatul din Rochdale, din poziția de lider al Partidului Muncitorilor din Marea Britanie, în martie, după ce laburiștii au retras sprijinul pentru candidatul lor, candidând pe o agendă pro-palestiniană.

Publicația LBC dezvăluise, înainte de alegeri, că George Galloway a primit donații importante de la Tristan Tate, fratele lui Andrew Tate. Cei doi sunt acuzați, în România, de trafic de persoane și de formarea unui grup infracțional organizat, acuzații pe care le neagă ferm. Faptele datează din 2012 și 2015. De asemenea, patru femei îi acuză pe frații Tate de viol și agresiune, solicitând despăgubiri – acuzații pe care cei doi le neagă, de asemenea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel