Conservatorii se retrag din Pactul pentru Educație

pactul national pentru educatie
pactul national pentru educatie

Partidul Conservator nu mai doreşte să fie parte a Pactului pe Educaţiei, a declarat deputatul Damian Florea, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor.

"Poţi citi legea Educaţiei, cap coadă, de mai multe ori şi tot nu ai descoperi o reglementare care să te ducă măcar cu gândul la performanţa tinerilor. Nu este o lege pentru educaţia tinerilor. Este o lege pentru clientela politică, acesta este motivul pentru care Guvernul a vrut să-şi asume răspunderea pe legea Educaţiei şi nu a vrut dezbateri corecte", susţine deputatul. În opinia sa, legea Educaţiei fără normele metodologice care să reglementeze aplicarea acesteia nu are "nicio valoare", informează Agerpres.

"Extensia învăţământului obligatoriu de la clasele 1-8 la 0-9 nu va face altceva decât să creeze probleme legate de infrastructura şcolilor. În prezent, în multe şcoli din România, din lipsa spaţiului, deja se învaţă în două schimburi. Numărul profesorilor de liceu se va reduce cu 25% prin trecerea clasei a noua la gimnaziu, liceul fiind, conform noii legi, de trei ani în loc de patru", se afirmă în comunicat. Deputatul PC mai susţine că, în România, învăţământul tehnologic este "foarte greu", dacă nu chiar "imposibil" de implementat, fiind necesară o reformă serioasă în acest domeniu, în care, nu mai sunt specialişti şi nici unităţi în care elevii să poată face practică.

"Preşedintele se plânge că învăţământul românesc are nevoie de şcoli de meserii, dar a promulgat o lege care nu reglementează această situaţie. Mai mult, preşedintele Traian Băsescu, cu fiecare ocazie pe care o are, face referire la Pactul pe Educaţie, semnat de toate partidele parlamentare în martie 2008. Nu ne spune şi cum domnia sa, împreună cu PDL, şi în frunte cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, încalcă flagrant acest pact", mai susţine conservatorul. Totodată, Damian Florea acuză Guvernul că "a mai încălcat acest pact şi când a alocat un procent de două ori mai mic educaţiei, decât cel prevăzut în pact.

"Legea Bugetului pentru 2011, buget aprobat de majoritatea parlamentară, alocă doar 3,2% din PIB pentru educaţie şi 0,37% din PIB pentru cercetare, acestea fiind cele mai mici valori din ultimii 20 de ani", afirmă deputatul PC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel