Conservatorii și extrema dreaptă s-au aliat împotriva imigranților din Germania. Românii reprezintă cea mai mare diasporă UE de acolo

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Parlamentul german (Bundestagul) a adoptat miercuri, cu o majoritate extrem de fragilă, o moțiune inițiată de opoziția conservatoare și susținută de extrema dreaptă, provocând dezbateri aprinse în rândul formațiunilor pro-europene.

Documentul, promovat de liderul Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Friedrich Merz – favorit în cursa pentru funcția de cancelar în perspectiva alegerilor anticipate din 23 februarie –, solicită, printre altele, reintroducerea controalelor permanente la granițele Germaniei, posibilitatea de respingere la frontieră a imigranților considerați ilegali (inclusiv a celor care doresc să ceară azil, măsură care ar încălca reglementările UE) și detenția pe termen nelimitat până la expulzare a migranților respinși. Deși moțiunea nu are valoare de lege, votul său pozitiv în Bundestag a fost perceput drept un semnal politic puternic, dar și controversat, dat fiind sprijinul oferit de Alternativa pentru Germania (AfD), partid considerat urmaș al regimului naz#st.

După dezbateri ce au polarizat camera inferioară a parlamentului, moțiunea a fost aprobată cu 348 de voturi pentru, 345 împotrivă și 10 abțineri. Alături de conservatorii din CDU/CSU, au votat atât AfD, cât și Partidul Liber-Democrat (FDP), exclus anterior din coaliția de guvernare condusă de cancelarul Olaf Scholz. În schimb, social-democrații (SPD) și ecologiștii (Verzii), care guvernează în prezent alături de Scholz, au denunțat inițiativa drept contrară normelor și valorilor europene.

Prin această alianță ad-hoc cu extrema dreaptă, conservatorii au încălcat principiul cunoscut drept „cordon sanitar”, un acord semnat în decembrie de partidele progresiste și pro-UE din Germania. Scopul înțelegerii era acela de a izola orice formațiune considerată anti-sistem ori care se situează în afara ordinii democratice și liberale, vizând în special AfD și noul partid de stânga Alianța Sarah Wagenknecht (BSW). Rezultatul a stârnit reacții vehemente, semnalând o schimbare majoră în atitudinea CDU/CSU față de partidele aflate la extremele spectrului politic.

A doua moțiune anti-imigrație, respinsă categoric

De remarcat că o a doua moțiune, prezentată de conservatori în aceeași zi și conținând propuneri detaliate pentru întărirea prerogativelor instituțiilor de ordine publică în gestionarea migrației, a fost respinsă masiv: 509 deputați au votat împotrivă. Astfel, în timp ce înțelegerea cu AfD a asigurat trecerea primului document, propunerile concrete și mai dure ale conservatorilor nu au avut suficientă susținere.

Liderul conservator Friedrich Merz și-a justificat propunerea de a închide de facto granițele Germaniei în fața solicitanților de azil, argumentând că alte state membre ale Uniunii Europene au recurs deja la practici similare:

„Având în vedere că întreaga politică europeană de imigraţie şi azil a devenit disfuncţională şi este disfuncţională, această propunere este una deja permisă de însăşi legislaţia europeană. Permiteţi-mi să vă întreb: Ce fac Danemarca, Suedia, Finlanda, Italia, Olanda şi multe alte ţări din UE diferit de ceea ce propun eu aici?”

Declarația sa a stârnit reacții critice din partea opoziției de centru-stânga, care atrage atenția că punerea în practică a unor asemenea măsuri, fără coordonare cu Bruxelles-ul, ar putea duce la încălcarea gravă a normelor comunitare privind migrația și azilul.

„Un derapaj comparabil cu Viktor Orban”

De cealaltă parte, cancelarul social-democrat Olaf Scholz a avertizat că Germania riscă să fie asociată cu politica ostilă a guvernului ungar față de refugiați, dacă moțiunea ar fi transpusă în legislație:

„Cea mai mare ţară din UE ar încălca lejer legislaţia comunitară într-un mod în care până acum doar Viktor Orban a îndrăznit să facă în Ungaria, transmiţând un mesaj fatal pentru alte state”

Scholz a insistat că orice inițiativă privind gestionarea fluxurilor migratorii trebuie armonizată la nivel european, într-o manieră care să nu pună sub semnul întrebării angajamentele asumate prin tratatele UE.

Adoptarea acestei moțiuni vine în contextul apropierii alegerilor anticipate din 23 februarie, convocate după ce actuala coaliție a lui Olaf Scholz a pierdut majoritatea parlamentară, pe fondul unor dispute bugetare soldate cu îndepărtarea FDP din guvern.

În sondaje, conservatorii (CDU/CSU) conduc, fiind urmați de extrema dreaptă (AfD), iar SPD și Verzii se străduiesc să recâștige încrederea electoratului într-un moment delicat pentru Germania, care se confruntă cu al doilea an de recesiune.

Totodată, mai multe sectoare economice, printre care industria auto, au anunțat concedieri, amplificând tensiunile sociale și dezbaterile privind migrația.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel