Ucraina va primi probabil acces la locul unde o rachetă a ucis două persoane în sud-estul Poloniei, a declarat joi Jakub Kumoch, consilierul principal de politică externă al preşedintelui polonez, după ce Kievul a cerut acces la locul exploziei, transmite Reuters.
Preşedintele polonez Andrzej Duda a afirmat miercuri că accesul la locul exploziei va necesita acordul ambelor ţări care efectuează ancheta, adică Polonia şi Statele Unite. Varşovia afirmă că explozia a fost cauzată, cel mai probabil, de o rachetă rătăcită a apărării antiaeriene ucrainene, însă Kievul neagă. 'O echipă polono-americană de anchetă se află la faţa locului', a declarat Jakub Kumoch la televiziunea privată TVN 24.
'Ucrainenii au cerut acces la locul investigaţiei. Dacă ambele părţi vor fi de acord, şi, din câte ştiu, nu vor fi obiecţii din partea americană, un astfel de acces ar putea fi obţinut în curând', a adăugat el. Şeful Biroului de securitate naţională, Jacek Siewiera, a afirmat şi el la postul privat RMF FM că, din câte ştie, Duda nu se opune prezenţei unor observatori ucraineni la locul exploziei. Kumoch a mai spus că Polonia deţine probe video cu privire la explozie. 'Există, într-adevăr, materiale filmate, nu aş vrea să vorbesc despre conţinutul acestor materiale filmate pe care le-am văzut în regim clasificat, dar, desigur, prim-ministrul a dat astfel de informaţii, astfel de materiale există', a afirmat consilierul.
'Acestea sunt fotografiile noastre normale de la frontieră, unde se pot vedea anumite lucruri. Se văd lovituri deasupra Ucrainei, lupte deasupra Ucrainei şi, la un moment dat, într-un timp foarte scurt, se vede o anumită succesiune de evenimente', a adăugat el. Kumoch nu a oferit alte detalii, spunând că doreşte ca ucrainenii să vadă aceste materiale mai întâi, în contact cu persoanele care conduc ancheta.
H.D. Hartmann susține ideea că rachetele căzute marți, în Polonia, nu ar fi străbătut spațiul aerian al Ucrainei, venind din Rusia.
Rachetele balistice căzute marți în Polonia au constituit o situație de criză greu de gestionat pentru autoritățile europene, inițial, mai ales că s-ar fi pus problema invocării unor acțiuni de la care cu greu s-ar fi făcut un pas în spate.
"Craterul era mic. Așadar, racheta nu era una balistică"
”Craterul făcut de o rachetă este mai mare cu cât est racheta în sine este mai mare. Se vedea clar pe filmul de la fața locului - craterul era mic. Așadar, racheta fusese mică, nu era o rachetă balistică. Așadar, ca să ajungă din Rusia în Polonia... Să fim clari: lățimea Ucrainei este de aproximativ 1.000 de kilometri, dacă nu mai mult. Așadar, îți trebuia o rachetă balistică cu rază medie de acțiune - între 1.000 și 3.000 de kilometri. Imposibil ca Rusia să fi trimis așa ceva să atace Polonia.
"Acolo a fost și o greșeală tehnică"
Pe de altă parte, a fost accident, dar rachetele antiaeriene S300 ale Ucrainein ar fi trebuit să fie spre interiorul Ucrainei - dar rachetele veneau din est spre vest - nu să ajungă pe teritoriul polonez. Presupun că acolo a fost și o greșeală tehnică, din acest punct de vedere, dar bine că s-a rezolvat.
Urmăream atent zona asta de reacții. Unele state au fost mai cumpătate, altele s-au aruncat puțin în vid. Cert este că îi mulțumim lui Dumnezeu că a fost doar un accident. Trebuie să ne pară rău de viața celor doi nevinovați din Polonia care au murit. Efectiv s-au aflat la momentul nepotrivit și destinul acesta le-a fost.
Ceea ce ne arată acest accident este altceva, pentru că astfel de accidente se pot întâmpla mult mai grav și la nivel mult mai serioase. Se poate întâmpla ca o rachetă balistică rusească de acest tip - cu care ieri Ucraina a fost atacată, rachete extrem de puternice din punct de vedere kinetic - să ajungă pe teritoriul unei țări neimplicate în conflict și să facă ravagii. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu