Mai multe surse au afirmat pentru postul de televiziune CNN că Rusia ar pregăti mai multe operaţiuni cu ajutorul unor agenţi secreţi pentru a justifica un eventual atac şi o invazie a Ucrainei.
Publicitate
Conform sursei citate, agenţii pregătiţi de ruşi sunt antrenaţi în război urban şi în folosirea explozibililor pentru a sabota chiar forţele armate ruseşti. Aceste afirmaţii vin în completarea declaraţiilor făcute de Ministerul Apărării din Ucraina, conform cărora serviciile secrete ruseşti ar planifica mai multe diversiuni, ţintind chiar forţele armatei Rusiei, cu scopul de a da vina pe Ucraina.
"Serviciile noastre secrete au pus mâna pe informaţii care arată că Rusia a ajuns la ideea că are nevoie de fabricarea unui pretext pentru a invada Ucraina. Va folosi agenţi secreţi pentru a crea diversiuni, ca să justifice o invazie. Am văzut asta şi în 2014, iar acum pregătesc aceeaşi mişcare. Vom avea mai multe detalii asupra a ceea ce vor folosi ruşii ca pretext în următoarele ore", a declarat Jake Sullivan, consilier de stat pe securitate naţională în SUA, conform CNN.
”Amenințarea unei invazii militare este mare”, a mai spus Sullivan reporterilor. ”Nu sunt date stabilite pentru alte discuții. Mai întâi trebuie să ne consultăm cu aliații și partenerii”, a mai precizat oficialul de la Casa Albă.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, despre consolidarea forțelor Rusiei. Pentagonul a estimat că două treimi din forțele ruse din apropierea graniței Ucrainei erau „în afara garnizoanei”, adică au fost dislocate din alte părți ale Rusiei.
Mai multe websiteuri ale guvernului ucrainean au căzut vineri, în urma unui atac cibernetic care a vizat și ambasadele țării. Ministerele de Externe și ale Educație au fost printre cele afectate, alături de ambasadele țării din Marea Britanie, SUA și Suedia, scrie BBC.
Înainte ca site-urile să dispară, a apărut un mesaj care îi avertizează pe ucraineni să „se pregătească pentru ce e mai rău”.Nu este clar cine se află în spatele atacului, dar un purtător de cuvânt a spus că atacurile cibernetice similare anterioare au venit din Rusia.
Rusia nu a comentat încă acuzațiile venite de la oficialii ucrainieni. Cu toate acestea, guvernul Ucrainei a fost supus unei presiuni intense din partea vecinului său, cu o acumulare de aproximativ 100.000 de soldați ruși la granița celor două țări. Serviciile de securitate SBU ale Ucrainei spun că în doar nouă luni, anul trecut, au „neutralizat” 1.200 de atacuri sau incidente cibernetice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu