Dinu Claudiu Constantin, lector universitar la Facultatea de Drept și fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a lămurit, pentru DCNews, controversele momentului care circulă în spațiul public cu privire la abrogarea OUG 13.
OUG 13, abrogată
DCNews: Care dintre cele două variante este cea corectă: ”OUG 13 este abrogate odată cu înregistrarea OUG 14 la Senat” sau ”Dacă Parlamentul respinge Ordonanța 14 de abrogare OUG 13 produce efecte, cea din urmă produce efecte?”
Dinu Claudiu Constantin: Momentan OUG 14 a abrogat OUG 13, odată publicată în Monitorul Oficial și trimisă la Parlament este activă, deci este abrogată. Acum, sigur, intră în procedură parlamentară de aprobare. Din punctul meu de vedere, nu se va reactiva OUG 13, pentru că efectele produse de o Ordonanță ar trebui să fie imediate, chiar dacă legea ulterioară o respinge, dar trebuie să recunosc că e și o problemă de constituționalitate aici care nu o putem tranșa simplu, e opinia mea. Curtea s-a mai pronunțat în zona asta, nu e 100% consacrată ca atare, dar, din punctul meu de vedere, abrogarea s-a produs. E o simplă opinie care poate avea și contraargumente.
Își face efecte OUG 13?
DCNews: Chiar dacă discuția de mai sus vorbește despre o eventualitate respingere a OUG 14 și doar așa se speculează că OUG 13 ar putea produce efecte, în spațiul public au apărut informații că OUG 13 deja ”are efecte distructive asupra anumitor dosare penale”. Pasaje din OUG 13 care au intrat în vigoare imediat după publicarea în MO ar afecta ”instituția denunțătorului”.
Dinu Claudiu Constantin: Potrivit Constituției, OUG intră în vigoare dacă sunt îndeplinite două condiții: trimiterea la Parlament și publicarea în Monitor. Legea 24/2000 privind tehnica legislativă, dar, rețineți, e o lege din 2000, deci înainte de 2003, de revizuirea Constituției, spune că dacă OUG are un termen în cuprinsul ei cu privire la aplicare, ar urma să intre în vigoare la acel termen. Așa, luată ca atare, cu legislația, OUG 13 și-a produs efecte, dar, într-un proces, în fața instanțelor, se poate invoca neconstituționalitatea textului din legea 24/2000. E o discuție care numai la CCR poate fi tranșată. Pe legislația în vigoare, OUG nu a produs efecte.
Acțiunea procurorului general, fără obiect
DCNews: Procurorul General, Augustin Lazăr, a atacat în contencios administrativ la Curtea de Apel București OUG 13, cerând suspendarea și anularea ei. Astăzi CAB ia o decizie. Rămâne fără temei cererea Ministerului Public?
Dinu Claudiu Constantin: Ministerul Public a atacat această OUG în contencios. E posibil procedural acest lucru pentru că se invocă în același timp eventuala neconstituționalitate și am înțeles că a cerut suspendarea. Se apropia termenul de 10 zile și a făcut acest demers pentru a preîntâmpina intrarea în vigoare. Acum, pentru că OUG 14 a abrogat OUG 13 cred că acea acțiune în contencios rămâne fără obiect, nu mai ai ce să mai iei în discuție.
Precizare: Cu puțin timp în urmă, procurorul general Augustin Lazăr a anunțat că a renunţat la procesul deschis împotriva Guvernului în legătură cu OUG 13 de modificare a Codurilor penale. Cererea de renunţare la judecată vine după ce OUG 13 a fost abrogată de Guvern.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci