Consilier principal al lui Trump, propunere sumbră: Țările NATO care nu cheltuie 2% din PIB pentru apărare să nu beneficieze de Articolul 5

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Un consilier principal în domeniul securității naționale al lui Donald Trump a declarat exclusiv pentru Reuters că va pleda pentru schimbări în cadrul NATO dacă fostul președinte revine la putere, schimbări care ar putea duce la pierderea protecției împotriva unui atac extern pentru unele state membre.

Keith Kellogg, un general în rezervă și fostul șef al Consiliului Național de Securitate al fostului președinte, a declarat într-un interviu că, dacă un membru al alianței formată din 31 de țări nu cheltuie cel puțin 2% din produsul său intern brut pentru apărare, așa cum s-a convenit, el ar susține eliminarea protecțiilor Articolului 5 pentru acea națiune în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord.

Articolul 5 stipulează că un atac împotriva unui membru al alianței, cu sediul în Europa, va fi considerat un atac împotriva tuturor, iar membrii alianței trebuie să răspundă corespunzător. Fără aceste protecții, unui aliat nu i s-ar garanta că ceilalți membri NATO vor veni în ajutorul său.

"De unde vin eu, alianțele contează," a declarat Kellogg, care a servit și în poziția de consilier de securitate națională al fostului vicepreședinte Mike Pence. "Dar dacă vrei să faci parte dintr-o alianță, contribuie la alianță, fii parte a alianței."

Kellogg a refuzat să spună dacă a discutat propunerea sa cu Trump, deși a menționat că au discutat frecvent despre viitorul NATO. Trump este aproape de a obține nominalizarea prezidențială a Partidului Republican pentru alegerile generale din 5 noiembrie.

El a mai afirmat că, dacă Articolul 3 al Tratatului Atlanticului de Nord nu este respectat, protecțiile conferite de Articolul 5 nu ar trebui considerate ca fiind automat aplicabile.

Articolul 3 stipulează că țările membre NATO trebuie să facă eforturi adecvate pentru a-și dezvolta capacitățile lor individuale de apărare. Deși Articolul 3 nu precizează că țările trebuie să cheltuiască cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru apărare, statele membre au promis la un summit din 2014 din Țara Galilor să se îndrepte către această cifră în decursul unei decade.

Potrivit estimărilor NATO din iulie anul trecut, 11 din cele 31 de națiuni erau pe cale să atingă acest obiectiv în 2023, printre care se numără Statele Unite, Regatul Unit și câteva state est-europene apropiate sau învecinate cu Rusia, printre care și România.

Kellogg a mai spus că, dacă Trump câștigă, ar sugera probabil o întâlnire NATO în iunie 2025 pentru a discuta viitorul alianței. El a spus că NATO ar putea deveni ulterior o "alianță ierahică", în care unii membri beneficiază de protecții mai mari în funcție de respectarea articolelor fondatoare ale NATO.

Campania lui Trump nu a răspuns unei solicitări de comentarii, dar anterior l-a identificat pe Kellogg ca un consilier de politică care ar putea avea un rol în administrația sa.

Trump și aliații săi au indicat din ce în ce mai mult că intenționează să reevalueze angajamentul SUA de decenii față de NATO, și au criticat de mult timp faptul că membrii europeni ai alianței nu își îndeplinesc cotele corect.

În plus față de pierderea protecțiilor din Articolul 5, Kellogg a spus că sunt posibile și alte sancțiuni mai puțin severe, cum ar fi pierderea accesului la instruire sau resursele de echipamente partajate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel