Marian Crăciun, consilier de carieră la Universitatea din București, a vorbit despre Programul VOCAȚIA TA, un program de orientare școlară și în carieră a elevilor din Municipiul București.
Programul VOCAȚIA TA vine în întâmpinarea nevoilor de integrare socio-profesională a tinerei generații, contribuind atât la schimbarea anumitor percepții pe care elevii le au față de activitatea profesională dar și la responsabilizarea și facilitarea eforturilor depuse în vederea asigurării locului potrivit în comunitate.
Prin derularea programului, elevii își vor forma o imagine generală despre ei și despre ce este în jurul lor în vederea realizării de alegeri realiste în conformitate cu abilitățile, aptitudinile și posibilitățile personale, fiind sprijiniți astfel în procesul de stimulare a motivației, de adoptare a unui comportament adecvat ce îi va ajuta să își stabilească locul potrivit în societate.
Programul VOCAȚIA TA are ca principal scop stimularea motivației și consilierea tinerilor elevi de gimnaziu și liceu pentru a pune bazele unei schimbări atitudinale privind dezvoltarea vocațională și eliminarea factorilor de risc. Prin implementarea acestuia se dorește obținerea de planuri personalizate pentru fiecare elev, care să cuprindă parcursul acestora educațional și profesional după caz.
Marian Crăciun, consilier de carieră la Universitatea din București, a vorbit despre amploarea acestui program și despre așteptările pe care le are din punct de vedere al receptivități atât de la copii, cât și de la părinți:
„E vorba de un program de orientare școlară și în carieră pentru elevii din Municipiul București în care încercăm să-i facem pe elevi să conștientizeze importanța alegerilor de carieră și mai ales să punem la dispoziția lor servicii profesioniste de consiliere de evaluare, de dezvoltare personală.
Chiar în acest moment facem o incursiune în zona unor oameni de succes din zona de business, antreprenori, oameni implicați în comunicare, dar și consilieri și psihologi, care să le aducă în față aceste instrumente cu care lucrăm noi în consilierea elevilor și studenților de foarte multă vreme. E un proiect interactiv, un proiect care înseamnă foarte mult și pentru noi, ca profesioniști, pentru că atât PROEDUS, cât și Primăria Capitalei vin cu un imput foarte important pentru elevii din București.“, a explicat Marian Crăciun.
„Eu consider că e o ocazie extraordinară de a schimba ceva pentru elevii confruntați cu alegerile viitoare, pentru că au existat momente în care părinții prietenii, colegii de la școală ne-au influențat în alegerea carierei, în alegerea școlii urmate și nu întotdeauna influența a fost una benefică. Acest proiect încearcă să îi conștientizeze pe elevi, dar și pe părinți că vocația este cea importantă, că vocația este cea care trebuie să stea la baza alegerilor noastre de viitor în așa fel încât să nu ne trezim într-o criză profundă dacă ne-am ales liceul greșit, facultatea greșită sau profesia greșită.
Indirect îi vizăm și pe părinți, pentru că ei au deja acces la un pachet creat de către noi în cadrul programului, vizând informații și pentru ei. Părinții sunt beneficiarii direcți ai eforturilor noastre, pentru că vor avea o idee mult mai clară despre cum anume să își sprijine copiii în dezvoltarea personală și în alegerea carierei. Poate că e de luat în calcul activitatea de conștientizare, să înțeleagă faptul că, de fapt, ei trebuie să devină sprijin și să nu se afle pe poziții antagonice când vine vorba de alegerea viitoarei cariere pentru viitorii copii.
Proiecte de acest gen s-au tot făcut în diverse moduri, dar la acest nivel ca număr de participanți și ca suport și materiale create în cadrul proiectului, nu. E reeditarea a ceea ce mulți dintre specialiștii adunați în jurul proiectului fac de 10-20 de ani. Eu sunt de 20 de ani în Universitatea din București, însă nu am avut un proiect care să aibă atât de mulți elevi vizați în grupul țintă.
Fiecare intervenție de acest gen este una absolut necesară pentru că, de fapt, fiecare copil reușește să găsească suficiente argumente în sine și suficiente argumente alături de familie pentru a-și construi o carieră corectă este un succes pentru societate, pentru țară și pentru noi înșine“, a spus, pentru DC News, Marian Crăciun, consilier de carieră la Universitatea din București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci