Consilierul lui Netanyahu spune că Israelul a acceptat planul lui Biden pentru încetarea focului în Gaza: Ne dorim eliberarea tuturor ostaticilor

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Un consilier al prim-ministrului Benjamin Netanyahu a confirmat duminică că Israelul a acceptat un acord-cadru pentru încetarea războiului din Gaza, scrie Reuters.

Într-un interviu acordat publicației britanice Sunday Times, Ophir Falk, consilier-șef pentru politică externă al lui Netanyahu, a declarat că propunerea lui Biden a fost „o înțelegere la care am convenit – nu este o afacere bună, dar ne dorim eliberarea tuturor ostaticilor”, potrivit Retures.

„Sunt o mulțime de detalii de rezolvat”, a spus el, adăugând că condițiile israeliene, inclusiv „eliberarea ostaticilor și distrugerea Hamas ca organizație teroristă genocidară” nu s-au schimbat.

Prima fază presupune un armistițiu și eliberarea unor ostatici ținuți de Hamas, după care părțile vor negocia o încetare a ostilităților pentru o a doua fază în care captivii rămași vor fi eliberați, a spus Biden.

Acest lucru presupune ca Hamas să continue să joace un rol în aranjamentele mediate de Egipt și Qatar - o potențială ciocnire cu hotărârea Israelului de a relua campania de eliminare a grupării islamiste susținute de Iran.

Biden a salutat mai multe propuneri de încetare a focului în ultimele câteva luni, fiecare cu un cadru similar cu cel prezentat de el vineri, însă niciunul dintre acestea nu s-a materializat. În februarie, el a spus că Israelul a fost de acord să oprească luptele de Ramadan, luna sfântă a musulmanilor care a început pe 10 martie. Nici acel armistițiu nu a avut succes.

Principalul punct de conflict a fost insistența Israelului că va fi de acord doar cu pauze temporare ale luptei până când Hamas va fi distrus. Hamas, care nu dă niciun semn că va ceda, spune că va elibera ostaticii doar dacă există perspective de finalizare a războiului.

În discursul său, Biden a spus că ultima sa propunere „creează o „zi după” mai bună în Gaza fără Hamas la putere”. El nu a explicat cum se va realiza acest lucru și a recunoscut că „există o serie de detalii de negociat pentru a trece de la faza unu la faza a doua”.

Falk a reiterat poziția lui Netanyahu că „nu va exista o încetare permanentă a focului până când toate obiectivele noastre nu vor fi îndeplinite”.

Netanyahu este sub presiune pentru a-și menține guvernul de coaliție intact. Doi parteneri de extremă dreapta au amenințat că se vor retrage în semn de protest față de orice înțelegere pe care o consideră că va cruța Hamas. Un partener de centru, fostul general Benny Gantz, vrea ca înțelegerea să fie luată în considerare.

Hamas a salutat provizoriu inițiativa lui Biden

„Discursul lui Biden a inclus idei pozitive, dar dorim ca acest lucru să se materializeze în cadrul unui acord cuprinzător care să răspundă cererilor noastre”, a declarat sâmbătă, pentru Al Jazeera, un înalt oficial al Hamas, Osama Hamdan.

Hamas dorește încheierea garantată a ofensivei din Gaza, retragerea tuturor forțelor invadatoare, libera circulație pentru palestinieni și ajutor pentru reconstrucție.

Oficialii israelieni au respins acest lucru ca o revenire efectivă la situația existentă înainte de 7 octombrie, când Hamas, angajat să distrugă Israelul, a fost la conducerea Fâșiei Gaza. Luptătorii săi au început războiul după ce au trecut peste gardul graniței în Israel, ucigând 1.200 de oameni și luând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.

În atacul israelian care a urmat, care a devastat o mare parte din enclava de coastă, peste 36.000 de palestinieni au fost uciși, spun oficialii medicali din Gaza. Israelul spune că 290 dintre soldații săi au murit în lupte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel