Consilierul lui Zelenski transmite că Ucraina nu este gata să înceapă discuțiile cu Rusia, informează Reuters.
Kievul nu este pregătit să inițieze negocieri cu Rusia, afirmă consilierul prezidențial Andrii Iermak, invocând lipsa armamentului necesar, garanțiile de securitate clare și statutul internațional dorit de Ucraina.
„Nu chiar astăzi”, a răspuns Andrii Iermak, întrebat dacă Ucraina este gata să înceapă discuțiile cu Rusia. Potrivit acestuia, Ucraina nu deține în prezent armele necesare și nici garanțiile de securitate care ar putea asigura protecția țării pe termen lung.
„Nu avem armele, nu avem statutul despre care discutăm. Și asta înseamnă o invitație în NATO și o înțelegere a garanțiilor clare pe care ni le-ar oferi, așa încât să putem fi siguri că (președintele rus Vladimir) Putin nu se va întoarce peste doi-trei ani”, a subliniat consilierul lui Volodimir Zelenski.
Această poziție vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugeratcă ar lua în considerare o înțelegere negociată pentru a pune capăt războiului declanșat de invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022. De asemenea, Zelenski a afirmat, într-o discuție alături de liderul opoziției germane Friedrich Merz, că Ucraina dorește sfârșitul războiului și că este nevoie de eforturi pentru a face țara mai puternică, astfel încât Kremlinul să fie obligat să acționeze în favoarea păcii.
„Este important să obligăm Kremlinul să acționeze în sensul păcii”, a afirmat Zelenski, subliniind că Ucraina continuă să căute soluții care să asigure securitatea pe termen lung.
Unul dintre punctele cheie ale negocierilor ar fi statutul Ucrainei în cadrul Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit lui Zelenski, Ucraina are nevoie de o invitație formală de aderare, în condițiile în care statutul NATO ar urma să se aplice doar pe teritoriul controlat de autoritățile ucrainene. Totodată, garanțiile de securitate clare și aplicabile ar trebui implementate pentru a evita scenarii similare în viitor.
Rusia a respins împrejur cererea ca Ucraina să adere la NATO și a cerut Kievului să accepte anexarea de către Moscova a patru regiuni ucrainene, pe care forțele ruse le controlează doar parțial. Această poziție rămâne un punct de blocaj în orice negociere potențială între cele două țări.
Un alt moment de interes a avut loc săptămâna trecută, la Paris, unde președintele Zelenski s-a întâlnit cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Acesta din urmă a declarat că dorește să pună capăt războiului „rapid”, dar nu a oferit detalii despre cum ar putea fi realizat acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu