Consilierul președintelui Klaus Iohannis din Departamentul de Politici Economice a realizat o analiză economică a României de astăzi, cu critici, dar și despre oportunitatea PNRR.
Cosmin Marinescu, consilier prezidențial din 2014, în Departamentul Politici Economice și Sociale, scrie, pe blogul său, că a participat ”la Forumul Național de Redresare, cu cifrele pe masă, în contextul în care redresarea noastră economică este printre cele mai rapide din UE. Este important cât, dar și cum creștem. Trebuie să ne asigurăm că, în spatele unei creșteri rapide din punct de vedere cantitativ, nu se ascund cumva și provocări de ordin calitativ, care să accentueze în timp unele dezechilibre.”
El punctează că anul 2021 este dedicat ”redresării” și ”provocărilor în planul politicilor economice”. În contextul celei mai ”consistente” reveniri post-criză, asta dacă mecanismul de redresare și reziliență va fi pus în mișcare, Cosmin Marinescu se arată optimist: ”România se află în topul țărilor din Uniune cu cea mai rapidă revenire economică.” Conform acestuia, care citează datele în context european, ”majoritatea economiilor UE vor reveni, până la final de an, la nivelul PIB de dinaintea pandemiei.”
”Ca imagine simplificată, acum economia este precum un balon care a fost ținut sub compresie, sub presiunea restricțiilor destinate securității sanitare. Odată cu eliberarea treptată a acestei presiuni, economia revine la viață, chiar dacă între timp balonul și-a mai pierdut din forța și consistența inițiale.” prezintă el imaginea economică a României. El afirmă că spre deosebire de creșterea economică din anii anteriori pandemiei, bazată pe consum și care a dus la deficite bugetare, în 2021 avem ”o creștere economică estimată de 6% reflectă o contribuție sporită din partea investițiilor, dar și un aport considerabil din partea consumului.” Marinescu vede normală creșterea consumului, atât timp cât, în perioada pandemiei, ”oamenii și-au amânat achiziții, călătorii, concedii – după cum vedem chiar în această perioadă.”
”Un semnal de alarmă serios este reprezentat de dublarea deficitului de cont curent pe primele luni ale anului, în raport cu 2020. România continuă să acumuleze unele dintre cele mai mari deficite de cont curent din UE, ca pondere în PIB.” avertizează consilierul președintelui. El punctează că ”trebuie să venim cu politici pro-active în raport cu aceste vulnerabilități, să ne ameliorăm poziția economică externă prin strategii eficiente de creștere a exporturilor.”
”Deficitul bugetar și excesul de cerere existent acum în economie presează și asupra dezechilibrelor externe. Dar soluția nu constă în măsuri de austeritate, ci în consolidarea progresivă și consecventă în timp a finanțelor publice, care să ne permită revenirea la criteriile de convergență nominală.” a continuat Marinescu.
”Se discută mult, în prezent, despre nivelul imens al fondurilor europene disponibile pentru România. Însă nu la fel de mult și despre nevoia unui efort general, aș spune național, pentru utilizarea cât mai eficientă a acestor fonduri. Pare să predomine ideea preconcepută potrivit căreia Guvernul este singurul responsabil de atragerea acestor fonduri și de realizarea investițiilor.
În realitate, este vorba despre un efort comun, al cărui succes depinde în mod esențial și de implicarea autorităților locale și a mediului privat. Avem nevoie de coeziune în plan administrativ și instituțional, de decizii responsabile și mai ales de determinare în implementarea investițiilor și a reformelor asumate.
Știm cât este de facil și tentant să recurgi la politici populiste, bazate pe consum și alocări arbitrare din bugetul național. În schimb, a face reforme și investiții de zeci de miliarde din fonduri europene nu este tocmai simplu, dar este singura cale de succes pentru România.” a mai scris, printre altele, consilierul președintelui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu