Consiliul Afaceri Externe (CAE) al UE se reuneşte la Luxemburg, la 11 aprilie 2022

Foto Ilustrativ
Foto Ilustrativ

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene se reuneşte la Luxemburg, la 11 aprilie 2022, având ca subiecte centrale pe agendă, potrivit site-ului https://www.consilium.europa.eu/, răspunsul Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia şi revizuirea Global Gateway.

Miniştrii de externe ai UE vor discuta apoi despre cele mai recente evoluţii privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, survenite după Consiliul European din 24-25 martie 2022, potriviti Agerpres.

În cadrul celui mai recent Consiliu European, din 24-25 martie 2022, la care a participat, fizic, şi preşedintele american Joe Biden, liderii Uniunii au adoptat concluzii privind agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi au discutat cele mai recente evoluţii de pe teren.

UE este pe deplin solidară cu Ucraina şi cu poporul său şi se angajează să ofere sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, inclusiv prin instituirea unui fond fiduciar pentru solidaritatea cu Ucraina, s-a decis în context.


Tot cu privire la răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, liderii UE au discutat, la Consiliul European din 24-25 martie, despre siguranţa civililor, mobilizarea rapidă de fonduri pentru refugiaţi şi ţările-gazdă, elaborarea unor planuri pentru situaţii neprevăzute, energie şi instalaţiile nucleare etc.

Rusia a început invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, după ce, la 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, preşedintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entităţi independente zonele, care nu sunt controlate de guvern, Doneţk şi Luhansk (regiuni administrative) din Ucraina, şi să trimită trupe ruse în aceste zone. Încă din 2021, Rusia a început o concentrare de forţe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa şi în întreaga lume.

Pachete de sancțiuni contra Rusiei


Un prim pachet de sancţiuni la adresa Rusiei (de la începerea invaziei, la 24 februarie) a fost impus de UE la 25 februarie 2022, incluzând: sancţiuni individuale împotriva lui Vladimir Putin, a lui Serghei Lavrov şi a membrilor Dumei de Stat a Rusiei şi ai Consiliului Naţional de Securitate; sancţiuni economice care vizează sectorul finanţelor, al energiei, al transporturilor şi al tehnologiei; suspendarea dispoziţiilor privind facilitarea eliberării vizelor pentru diplomaţii ruşi şi alţi funcţionari şi oameni de afaceri ruşi.

Un alt doilea pachet de sancţiuni, impuse la 28 februarie şi 2 martie 2022, include: închiderea spaţiului aerian al UE pentru toate aeronavele ruse; o interdicţie asupra tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei; o interdicţie privind accesul la SWIFT pentru şapte bănci ruse; interzicerea furnizării de bancnote euro către Rusia; suspendarea difuzării în UE a canalelor mass-media deţinute de stat Russia Today şi Sputnik; impunerea de sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invazia militară a Rusiei, conform site-ului Consiliului.

Pachetul de sancţiuni impus la 15 martie a cuprins: sancţiuni individuale împotriva lui Roman Abramovici şi a lui German Khan; o interdicţie asupra tuturor tranzacţiilor cu anumite întreprinderi de stat; o interdicţie asupra furnizării de servicii de rating de credit oricărei persoane sau entităţi din Rusia; o interdicţie asupra investiţiilor noi în sectorul energetic rus; restricţii comerciale în ceea ce priveşte fierul, oţelul şi produsele de lux.

Reviziuirea Global Gateway


De asemenea, miniştrii vor revizui Global Gateway, o nouă strategie europeană menită să stimuleze legăturile inteligente, curate şi sigure în sectoarele digital, energetic şi al transporturilor şi să consolideze sistemele de sănătate, educaţie şi cercetare din întreaga lume. În acest sens, în perioada 2021-2027, Echipa Europa (instituţiile şi statele membre ale UE) va mobiliza investiţii de până la 300 de miliarde de euro în sectoare precum digital, climă şi energie, transporturi, sănătate educaţie şi cercetare, conform https://ec.europa.eu/.

Nu în ultimul rând, Consiliul Afaceri Externe va desfăşura un schimb de opinii cu privire la evenimentele recente şi la afacerile curente legate de relaţiile externe.

Aprobarea Busolei strategice

Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al UE a avut loc la 21 martie, la Bruxelles, miniştrii de resort convenind să izoleze Rusia în plan diplomatic şi pe scena internaţională şi să scoată în evidenţă crimele de război şi încălcările dreptului internaţional umanitar de care aceasta se face responsabilă.

De asemenea, în cadrul acestei reuniuni, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării din UE, reuniţi în cadrul unei sesiuni comune, au aprobat Busola strategică, un plan de acţiune pentru consolidarea politicii de securitate şi apărare a UE până în 2030.

Pentru prima dată, documentul prezintă propuneri concrete, cu un calendar foarte precis, pentru a îmbunătăţi capacitatea UE de a acţiona în situaţii de criză. În cadrul busolei se va institui, între altele, o capacitate de desfăşurare rapidă a UE, de până la 5000 de militari, pentru diferite tipuri de crize, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/.

 


Componență Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene


Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează https://www.consilium.europa.eu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel