Consiliul Concurenței: Amenzi de aproape șase milioane de lei pe piața furnizorilor de carte

Consiliul Concurenței a sancționat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială.

UPDATE: Bookster spune că nu a depus plângerea împotriva marilor librării, după acuzațiile și amenda de 6 milioane de lei aplicată lui Liceeanu et alii 

Amenzile au fost aplicate astfel:

· Curtea Veche Publishing SRL 422.220,85 lei

· Editura Nemira SRL 324.636,37 lei

· Humanitas SA 365.718,84 lei

· Publica Com SRL 174.677,34 lei

· Direct Client Services SRL (Librăriile Cărturești) 3.982.290,66 lei

· Librăriile Humanitas SA 582.362,94 lei

· Asociația Editorilor Din România 115.696,04 lei

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitată comercializarea de carte către entitățile care gestionează biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

Bookster găzduiește cărți de la edituri și biblioteci, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale orașului.

Editurile și Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respectă regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor.

”Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Investigația a fost declanșată ca urmare a plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster.

Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, precizează Consiliul Concurenței într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel