Marea Britanie se confruntă cu o criză a prețurilor la medicii veterinari, iar Consiliul Concurenței este nevoit să intervină.
Numeroase persoane au contactat BBC din cauza prețurilor mari pentru medicamentele pentru animalele lor de companie, în timp ce veterinarii subliniază că oferă servicii „rentabile” și că proprietarii de animale trebuie să „își asume responsabilitatea” și să plătească pentru asigurare.
Consiliul Concurenței Britanic (CMA) a decis acum să inițieze o investigație formală a pieței, ceea ce înseamnă că ar putea interveni direct pe piață în viitor.
Kelly Imrie, în vârstă de 41 de ani, din Kilmarnock, Marea Britanie, are un Jackhuahua pe nume Buster. Ea afirmă că practica veterinară este „minunată”, dar că prețul este „ridicol”. „Veterinarul a căutat prețul medicamentului pe Google și mi-a recomandat să-l cumpăr de la Morrisons,” spune ea.
„Abia am fost cu câinele la veterinar. Au vrut 120 de lire (n.r., 700 lei) pentru un tub de 30ml de cremă. Am cerut o rețetă, care a costat 26 de lire (150 lei), dar poate fi folosită de trei ori. Crema echivalentă costă 37 de lire (215 lei) la Morrisons. O escrocherie totală. De trei ori prețul!”.
Steve Moylan, în vârstă de 62 de ani, din Sutton Coldfield, a cheltuit 16.000 de lire (93.000 lei) pe teste, radiografii și tratament când câinele său Bruce a avut un tumoră cerebrală. Bruce, „metisul de la centrul de salvare”, a murit din cauza tumorii la vârsta de 12 ani.
Steve a vizitat trei clinici veterinare diferite pe parcursul unui an „pentru test după test după test” înainte de a obține diagnosticul de tumoră cerebrală la un spital de animale.
„A fost de 10 ori mai scump să faci radiografie pentru un câine decât pentru un om. Înțeleg că este implicată anestezia pentru un câine, dar serios?”, a spus Steve.
Angela Ford este asistentă veterinară în Wallington, sudul Londrei. Ea are doi câini - un Cocker Spaniel în vârstă de nouă ani pe nume Raisin și un Yorkshire Terrier în vârstă de nouă ani pe nume Betty - precum și o pisică în vârstă de 19 ani pe nume Bentley. Aceasta spune că toate animalele sale sunt asigurate, deoarece înțelege cât de complicate și costisitoare pot fi tratamentele uneori.
„Proprietarii trebuie să își asume puțin mai multă responsabilitate pentru a înțelege costurile și nevoile animalelor pe care le dețin. Veterinarii independenți sunt ca magazinele de colț. Nu putem oferi reducerile pe care le pot oferi farmaciile online pentru medicamentele pe rețetă și suntem întotdeauna deschiși să oferim rețete scrise pentru a ajuta cu costurile. Farmaciile online nu oferă sfaturile care vin din 20 de ani de experiență lucrând cu animalele,” adaugă ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu