Consiliul de Securitate al ONU a autorizat intervenţia militară în Libia. Obama i-a sunat pe Sarkozy şi Cameron. Primele efecte asupra lui Gaddafi - VIDEO. UPDATE

consiliul-de-securitate-ONU
consiliul-de-securitate-ONU

Consiliul de Securitate al ONU a votat joi seara, după trei zile de negocieri, o rezoluţie care autorizează folosirea forţei împotriva trupelor colonelului Muammar Gaddafi şi instituirea unei no-fly zone deasupra Libiei, deschizând calea unor raiduri aeriene.

Textul rezoluţiei face apel la naţiuni să „implementeze o interdicţie a tuturor zborurilor în spaţiul aerian al Libiei pentru a-i proteja pe civili“. De asemenea, autorizează statele membre ONU să întreprindă „toate măsurile necesare /.../ pentru a-i proteja pe civili şi zonele populate de civili din Libia, inclusiv Benghazi, fiind exclusă însă o forţă de ocupare străină de orice formă pe teritoriul libian“.

Textul a fost votat cu zece voturi din totalul de 15 membri ai Consiliului de Securitate. China şi Rusia s-au abţinut de la vot, dar nu şi-au utilizat dreptul de veto pentru a bloca textul. Germania, Brazilia şi India s-au abţinut de asemenea de la vot.

Obama i-a sunat pe Sarkozy şi Cameron pentru a-şi coordona strategia asupra Libiei

Preşedintele american Barack Obama i-a contactat telefonic joi seară pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi pe premierul britanic David Cameron pentru a-şi coordona strategia asupra Libiei în urma rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU ce autorizează o recurgere la forţă împotriva forţelor lui Muammar Gaddafi, transmite Agerpres. Într-un comunicat, citat de France Presse, Casa Albă indică faptul că „liderii s-au pus de acord în legătură cu faptul că Libia trebuie să se conformeze imediat termenilor rezoluţiei şi asupra faptului că violenţele împotriva populaţiei civile trebuie să înceteze“.  „Liderii s-au pus de acord asupra unei coordonări strânse în ceea ce priveşte următoarele etape şi asupra faptului că vor continua să colaboreze cu ţările arabe şi cu ceilalţi parteneri internaţionali în vederea aplicării rezoluţiei Consiliului de Securitate asupra Libiei“, conform aceleiaşi surse.

La Paris, preşedinţia franceză a anunţat într-un scurt comunicat că Sarkozy şi Obama „au discutat în această noapte despre punerea în aplicare a rezoluţiei cu numărul 1973 adoptată de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite“.

Primele efecte: Gaddafi s-a răzgândit şi nu mai atacă Benghazi

Colonelul libian Muammar Gaddafi şi-a schimbat tactica din raţiuni umanitare şi nu mai intenţionează să atace oraşul Benghazi, fief al rebelilor, a anunţat joi seară CNN, la puţin timp după ce ONU a aprobat o recurgere la forţă împotriva regimului libian, scrie AFP.

„Tocmai am primit un apel de la unul dintre fiii lui Gaddafi, Seif (al-Islam)“, a precizat un corespondent al CNN la Tripoli, Nic Robertson. „El mi-a spus că tactica este pe cale să fie schimbată în jurul Benghazi şi că armata nu va intra în oraş. Ea va lua poziţie în jurul bastionului rebelilor“, a adăugat corespondentul.

Liderul libian a afirmat joi că forţele guvernamentale vor ataca în timpul serii Benghazi, fief al rebeliunii din estul ţării, într-un mesaj audio transmis de televiziunea libiană.

UPDATE: Italia îşi pune la dispoziţie bazele militare

Italia şi-a anunţat disponibilitatea de a-şi pune la dispoziţie bazele militare pentru zona „no-fly“, au declarat surse guvernamentale italiene, citate de Euronews. Pe de altă parte, Germania este de părere că o intervenţie militară în Libia s-ar putea dovedi periculoasă.

Libia declară încetarea focului, după rezoluţia ONU. Franţa susţine că situaţia nu s-a schimbat. Marea Britanie a trimis în zonă avioane Tornado şi Typhoon – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel