Consiliul de Securitate al ONU acționează pentru a spori ajutorul către Gaza după ce SUA a votat împotriva încetării luptelor

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

După ce SUA și-au folosit vetoul în cadrul Consiliului ONU, eforturile de acordare a ajutorului umanitar în Gaza sporesc considerabil.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat vineri o rezoluție menită să intensifice ajutorul umanitar către Fâșia Gaza, care nu a mers până la a cere un armistițiu după o săptămână de amânări ale votului și negocieri intense pentru a evita un veto al Statelor Unite.

Rezoluția "solicită pași urgente pentru a permite imediat accesul în condiții de siguranță, fără obstacole și extins umanitar și pentru a crea condițiile necesare pentru o încetare durabilă a ostilităților."

În contextul indignării globale privind un număr tot mai mare de decese în Gaza în urma a 11 săptămâni de război între Israel și Hamas, precum și a unei crize umanitare în deteriorare în enclava palestiniană, Statele Unite s-au abținut pentru a permite celor 15 membri ai consiliului să adopte o rezoluție redactată de Emiratele Arabe Unite.

Restul membrilor consiliului au votat pentru rezoluție, cu excepția Rusiei, care s-a abținut și care inițial susținuse un proiect care cerea "o încetare urgentă și durabilă a ostilităților" pentru a permite accesul la ajutor.

SUA și Israelul se opun unui armistițiu, considerând că acest lucru ar beneficia doar Hamas. Washingtonul sprijină în schimb întreruperi temporare ale ostilităților pentru a proteja civili și pentru eliberarea ostaticilor luați de Hamas.

"Apreciem că rezoluția începe să deblocheze ajutorul vital, a cărui negare a condamnat la foamete peste jumătate de milion de oameni din Gaza," a declarat ambasadorul UAE la ONU, Lana Nusseibeh, consiliului după vot.

După negocieri la nivel înalt pentru a obține susținerea Washingtonului, rezoluția nu mai restricționează controlul Israelului asupra tuturor livrărilor de ajutor către cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza. Israelul supraveghează livrările limitate de ajutor către Gaza prin trecerea Rafah din Egipt și prin punctul de control Kerem Shalom controlat de Israel.

Cu toate acestea, reducerea intensității limbajului referitor la încetarea ostilităților a frustrat mai mulți membri ai consiliului - inclusiv Rusia, care are drept de veto - precum și statele din Liga Arabă și Organizația de Cooperare Islamică, unele dintre ele considerând, conform diplomaților, că acest lucru ar reprezenta aprobarea pentru Israel de a acționa în continuare împotriva Hamas.

Rază de speranță


Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a descris rezoluția ca fiind "o rază de speranță într-un ocean de suferință inimaginabilă", remarcând că este prima dată când Consiliul a făcut referire la o încetare a ostilităților. "Știm că este nevoie de mult, mult mai mult pentru a aborda această criză umanitară și pentru a pune bazele unei păci durabile."

Rusia a propus ca proiectul să fie modificat pentru a reveni la textul inițial care solicita "o încetare urgentă și durabilă a ostilităților." Amendamentul a fost respins printr-un veto al Statelor Unite. Acesta a primit 10 voturi în favoare, în timp ce patru membri s-au abținut.

Adresându-se Consiliului după votul asupra rezoluției, ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, l-a acuzat pe Statelor Unite că "au impus în text o licență esențială pentru Israel de a ucide civili palestinieni în Gaza sub pretextul de 'a crea condiții pentru o încetare a ostilităților'."

La începutul acestei luni, Adunarea Generală a ONU, compusă din 193 de membri, a cerut o încetare umanitară, cu 153 de state votând în favoarea acestei mișcări care fusese respinsă prin veto de către Statele Unite în Consiliul de Securitate câteva zile mai devreme.

"Această rezoluție este un pas în direcția corectă, trebuie să fie pusă în aplicare și trebuie însoțită de o presiune masivă pentru o încetare imediată a ostilităților", a declarat consilierul palestinian la ONU, Riyad Mansour, Consiliului.

Ambasadorul adjunct al Israelului la ONU, Jonathan Miller, i-a spus Consiliului că orice sporire a monitorizării ajutorului umanitar de către ONU "nu poate fi făcută în detrimentul inspecției de securitate a Israelului."

"Singurul obstacol pentru intrarea ajutorului este capacitatea ONU de a-i accepta", a spus Miller Consiliului, adăugând că inspecțiile de securitate ale Israelului asupra ajutorului nu vor fi modificate.

Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, le-a spus reporterilor vineri că modul în care Israelul își desfășoară operațiunile militare în Fâșia Gaza "creează obstacole masive în distribuirea ajutorului umanitar" în enclava costieră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel