Consiliul de Securitate al ONU, apel pentru oprirea atacurilor houthi asupra navelor din Marea Roșie

FOTO: Freepik @aquila54
FOTO: Freepik @aquila54

Statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU au cerut rebelilor houthi să oprească atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roșie.

Consiliul de Securitate al ONU a cerut miercuri rebelilor houthi din Yemen să oprească atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie şi Golful Aden, spunând că acestea sunt ilegale şi ameninţă stabilitatea regională, libertatea de navigaţie şi aprovizionarea globală cu alimente, relatează Reuters, scrie Agerpres.

În cadrul primei şedinţe oficiale din 2024 a consiliului, membrii au cerut, de asemenea, ca rebelii houthi să elibereze Galaxy Leader, nava comercială, sub pavilion Bahamas, operată de un grup japonez, şi echipajul acesteia, navă sechestrată de houthi pe 19 noiembrie.

Unii membri au cerut Consiliului de Securitate să ia măsuri pentru a opri atacurile cu rachete şi drone ale rebelilor houthi, însă organismul ONU nu a luat nicio măsură oficială în prima şedinţă din acest an înainte de a intra în consultări cu uşile închise.

Statele Unite consideră că situaţia a atins un "punct de inflexiune", a declarat Chris Lu, un reprezentant al SUA la ONU.



”Aceste atacuri au implicaţii grave pentru securitatea maritimă, transportul internaţional şi comerţ, şi subminează situaţia umanitară fragilă din Yemen”, ameninţând livrarea de ajutoare către ţara devastată de război, a mai spus Chris Lu.

Aceste atacuri, care ameninţă să perturbe fluxurile comerţului mondial, au determinat Statele Unite şi alte ţări să înfiinţeze luna trecută o forţă multinaţională de protecţie maritimă în Marea Roşie.

Citește și: Dronă doborâtă lângă o stațiune egipteană din Marea Roșie - surse Reuters/video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel